RSS

Er det pengene værd?

Ulrik Bang har været ejer af en Canon EOS 5d Mark III i seks uger og videregiver her sine erfaringer.

Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL Foto: Ulrik Bang / BANG.GL
ForstørTest af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL

Efter at have været indehaver af et 5D Mark III i ca. 6 uger er det blevet en supergod makker på jobbet. I starten var det som altid spændende at få et nyt stykke værktøj i hånden.

Det var voldsomt 'hypet' overalt, og prisen er også steget en kende i forhold til de tidligere modeller, men er det pengene værd at være med på det nye?

Jeg var meget i tvivl, da jeg modtog kameraet, idet de første testbilleder, jeg skød, ikke kunne åbnes i min normale software (Capture one). Det var genstand for stor irritation, at jeg skulle skyde i JPG eller bruge Canons egen RAW converter til at se prøveskuddene.

Valget blev at skyde dobbelt - både JPG og RAW - og så bruge JPG billederne, indtil converteren kunne kodningen på RAW filerne.

Alternativet, nemlig at blive ved med at skyde med Mark II'eren var også en kort periode inde over, men det var alligevel for svært at lade den nye ligge i kassen.

Indtrykket af at få den i hånden var ganske overraskende, syntes jeg, den ligger bedre i hånden. Det facelift, den har fået med hensyn til knapper mv., er virkelig småting, men det er rettelser, der virker, så det er en god fornemmelse at få den i hånden.

Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL Foto: Ulrik Bang / BANG.GL
Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL

En af de bedste redesign-ting er efter min mening, at man nu kan låse eksponeringsmetodevælgeren, det har være savnet ved den gamle.

Det er fedt at være ovre de fejl, der opstår ved, at kameraet lige pludselig står på et eller andet tosset program, man ikke selv havde valgt!

Still: Min umiddelbare opfattelse af de RAW filer, der er at arbejde med er, at de er bedre end de gamle, en del faktisk, jeg har væsentligt mindre arbejde med filerne i billedbehandlingen, dog er der stadig et godt stykke op til det niveau, CCD chippen på min Leica leverer. Men der er sket en klar forbedring.

Tv optagelser: Det er klart blevet forbedret, når man sammenligner filerne, det er et bedre codec, der bruges, og det virker som om, at nogle af de kritikpunkter, der har været omkring den del, er blevet hørt.

Jeg har selv brugt Technicolor CineStyle farveprofil i mark II’eren, og at det også virker, som det skal i den nye, er blot kanon, da netop den mulighed for opsætning giver brugbare optagelser til noget, der skal se ordenligt ud på en stor skærm.

Jeg synes, den er for dyr, hvis man sammenligner med det nyeste fra konkurrenterne, men er man udstyrsmæssigt hjemme i Canon, som jeg er, er det klart et godt stykke værktøj.

Jeg har en af de modeller, der har problemer med det manglende stykke tape, der skal dække for strølys på lysmåleren i forbindelse med belyst display - ikke at jeg har oplevet problemer.

Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL Foto: Ulrik Bang / BANG.GL
Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL

Jeg har ikke fortrudt, jeg har købt EOS 5D Mark III, men må også indrømme, det nok ikke er den bedste opgradering, jeg har oplevet på den digitale front de senere år.

Jeg var meget i tvivl, om det skulle være EOS 5D Mark III, EOS 1DX, eller Canon C300 eller flere af dem, p.t. blev det kun til den ene, og så afventer jeg, hvad der sker på film/tv fronten med Canon eller Blackmagic. Men det kan måske blive en helt anden histore en anden gang.

Mine test har været på almindelige kundeopgaver og nogle korte gåture i mit nærmiljø, ikke de store videnskabelige test med sammenligning af bytes på forskellige referenceoptagelser el. lign, da jeg er mere interesseret i, hvordan det virker i min dagligdag, end hvordan det teoretisk performer.

Min erfaring er, at den type test giver mig et bedre indtryk af kameraer, da langt de fleste jo efterhånden er i en sådan kvalitet, at de sagtens kan levere et output, der kan bruges erhvervsmæssigt, og det i højere grad afhænger af os, som fotograferer end af teknikken, når det kommer til at skabe gode stillbilleder eller producere levende billeder.

Minus og plus

  • Prisen er høj i forhold til tidligere.
  • Redesign af knapper mv. fungerer godt
  • Det nye video codec er en klar forbedring
  • Raw filerne er klart nemmere at filtrere (efter RAW-converterne blev opdateret til at håndtere det)
Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL Foto: Ulrik Bang / BANG.GL
Test af Canon EOS 5D Mark III. Foto: Ulrik Bang/BANG.GL
Oprettet 29-5-2012 19:07

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Er det pengene værd?
Ulrik Bang: Hej Jakob Om søgeren er blevet bedre ...? et godt spørgsmål , jeg har aldrig tænkt over den i den gamle model var dårlig så det har jeg ikke helt forholdt mig til. jeg har i den tid jeg har brugt 3éren...
12. juni 2012 00:23
Er det pengene værd?
Bent Jakobsen: Hej Ulrik Tak for dit indlæg. Jeg har bare et lille spørgsmål. Er søgeren også blevet bedre? Med 5D MK II Kan det i visse lyssituationer være enddog meget svært at se lukkertid og blænde. Det kunne være...
30. maj 2012 15:58

Hjemmesider

Mikael Hjuler

Arbejdsmarked, kongresfotografering, portrætter,...

www.fagpress.dk

Kristoffer Juel Poulsen

Fotojournaliststuderende Kristoffer Juel Poulsen

www.kristofferjuelpoulsen.dk

Annelise Fibæk

Illustration og Collage

www.annelise.dk

Nils Rosenvold

Billedreportage, pressefoto. Digital billedtransmission

www.nilsrosenvold.dk

Michael Koch

www.michaelkoch.dk

Mikkel Østergaard

Fotojournalist

www.mikkelostergaard.dk

Jens Astrup

Journalistisk fotografi

www.jensastrup.dk

Jens Dresling

www.dresling.com

Jonathan Grevsen

Fotojournalist studerende på Danmark Medie...

www.jonathangrevsen.dk

Casper Balslev Sørensen

www.casperbalslev.com

Rasmus Baaner

www.rasmusbaaner.dk

Mette Frandsen

mettefrandsen.com

Tobias Selnæs Markussen

www.tobiasmarkussen.com

Betina Fleron

www.fleronfotografi.dk

Claus Bech

Freelance fotojournalist i København

www.clausbech.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund