RSS

IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj

Jeg havde i weekenden mulighed for at prøve en iPad og som altid var det en super lækker fornemmelse at få et Apple produkt i hånden og opleve en super lækker brugerflade. Den kan mange ting, men hvad skal man bruge den til?

IPad med ekstern tastatur og Camera Connection Kit. Foto: Apple
ForstørIPad med ekstern tastatur og Camera Connection Kit. Foto: Apple

Selve designet er som altid gennemført og det var en virkelig god fornemmelse at teste en iPad og som ikke vejer mere end 40 gram set i forhold til Leif Davidsen´s bog "På udkig efter Hemingway", men den virker dog en anelse for tung på trods af at den kun vejer 680 gram.

Alt normal brug af ens computer kan næsten flyttes over på en iPad, man kan skrive på den, tjekke mail, Facebook, browse Internettet, læse magasiner og aviser ved hjælp at diverse Apps som for eksempel Editors Choise fra New York Times. Så der ligger egentlig ikke nogen begrænsninger, bortset fra at hverken iPhone og nu også iPad ikke understøtter Flash og for den sags skyld også Silverlight, hvor sidst nævnte er Microsoft modsvar til Flash. Nu er det mit indtryk at mange fotografer anvender Flash på deres hjemme sider og her ligger der en real udfordring for dem. Apple påstår selv, at Flash er unødvendigt med HTML5, som er nyeste måde at lave hjemmesider på.

Selve måden man bruger sin iPad på er fingertouch metoden, klikker blot på skærmen, flytter rundt med en eller to finger og forstørre ved at trække to fingre fra hinanden. Meget brugervenligt og faktisk en lidt fed fornemmelse. Jeg prøvede at overføre en række billeder til iPaden og det at se billeder på den var en fantastisk fornemmelse, sidde og bladre med et par fingre og forstørre tekst og billeder. Den kan iøvrigt med en fod som købes seperat bruges som elektronisk fotoramme.

Skærmen er på 9,7 tommer og virkelig god at læse på og billeder står knivskarp på skærmen. Dette gør den efter min mening et meget godt alternativ til diverse PDA´er med Pocket Phojo som mange fotografer bruger. Man kan nemlig til iPad få en lang række billedbehandlings programmer så som Photogene og med en 32GB iPad med Wifi, 3G og 10 timers batteritid, så er man faktisk rimelig godt kørende. Dette kræver dog lige at man samtidig købe iPad Camera Connection Kit, hvor man direkte kan sætte sit SD kort i den ene af dem. Den anden er en USB adapter så man kan slutte sit kamera eller kortlæser til. Se denne video som Terry White har lavet om overførelse af billeder til iPad. Forestil jer at i er ude ved en kunde og skal lave nogle billeder som ikke kan tages om og i overfører dem lige til jeres iPad og i vil sammen kunne vurderer billederne inden i tager hjem for at lave billederne i Photoshop. Terry White fortæller på sin tech blog at iPaden dukker op som en HardDisk i Adobe Photoshop Lightroom.

En anden væsentlig problem stilling bag konceptet er om aviserne vil udvikle særlig programmer Apps til iPaden. New York Times har gjort det, Berlingske og Politiken siger at de ligeledes vil komme på denne form for enheder. Vil udbredelsen af iPad, WeTap o.s.v. være stor nok til at dette kunne blive en forretningsmodel fremover? Min fornemmelse på blot en lille weekend med iPaden er at den henvender sig til folk som er på farten og for den sags skyld også skoleelever som skal skrive opgaver i skolen med det ekstra tastatur som også er tilkøb. Er man hjemme så vil man bruge sin almindelige computer, men mindre man gerne vil læse en bog eller lige skal tjekke mail eller ligende. Bog funktionen i iPaden er indtil videre forbeholdt USA, sansynligvis på grund af rettigheder til forfatter og forlag og muligvis også Apples honorar for at distribuerer dette. Omvendt så sagde min ældste søn på 20 år at han sågar ville købe den alene af den grund at Youtube programmet og det at se film på den er en helt fantastisk oplevelse.

På minus siden er der ud over den manglende Flash understøttelse et problem med fildeling mellem iPaden og ens computer, dette skal nemlig klares gennem iTunes og man gemmer i de Apps som du bruger på ipaden. Der er ligeledes ikke nogen direkte print funktion i den, men om det er meningen at en enhed som iPaden ikke skal kunne dette vil jeg måske godt kunne leve med.

Men som altid, bruger venligheden er helt i top og jeg tror mange ganske enkelt vil købe den til når man er på farten, cafe, skole, rejser og så videre.

iPaden kommer ikke til Danmark lige foreløbig og der er endnu ikke fastlagt nogen prisniveau endnu. Men mon ikke den billigste model på 16GB med Wifi (uden 3G) kommer til at koste omkring de 4000 kroner.

iPaden er solgt i 1 million eksemplar på kun 28 dage i USA og jeg er ikke i tvivl om at den succes i høj grad skyldes de 150000 Apps som man kan hente gennem iTunes. Alle Apps til iPhone kan også bruges til iPad, dog ikke med god grafik. Apple har udviklet en komplet kontor pakke til iPad som er en iPad udgave af iWork som nogen nok kender.

Oprettet 11-5-2010 12:30

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj
Søren Theilgaard: behovet for at udtale sig sådan om et produkt undrer mig lidt. iPad'en har aldrig påstået (det har Steve Jobs heller ikke), at den kunne alt. Det der til gengæld er målet med enheden, som Steve Jobs fortalte...
12. maj 2010 07:59
IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj
Steffen Jørgensen: Er alternativet ikke, bare at købe en billig bærbar, som koster mindre og kan mere? Selvfølgelig er det ikke en Mac, og man kan ikke blære sig med, at man har en iPad, men til gengæld kan man alt det, som...
11. maj 2010 17:02
IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj
Jan Grarup: Jeg kan ikke sige andet end - KØB DEN! Den er røvfed og super anvendelig... Fik min for en uge siden og den har stortset ikke været ude af mine hænder siden!
11. maj 2010 14:03
IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj
Claus Sjödin: WeTab - selvfølgelig ;-)
11. maj 2010 12:46
IPad - fed gadget eller anvendelig værktøj
Claus Sjödin: Rigtig interessant læsning. Det kunne være fedt, hvis du kunne teste wePad op mod iPad. Det vil jeg glæde mig til :-) http://wetab.mobi/en
11. maj 2010 12:31

Hjemmesider

Andreas Beck

www.beckphotography.info

Jacob Ljørring

Ugeblade, årsberetninger, annonce, pressebilleder,...

www.godebilleder.dk

Jeannette Larsson Pardorf

www.jeannettepardorfs.com

Niels Hougaard

Ret høj Fotojournalist.

foto.jp.dk

Charlotte de la Fuente

www.charlottedelafuente.com

Jesper Nørgaard

Flyvende Freelance Fotojournalist

www.kanonluftfoto.info

Tor Birk Trads

www.tortrads.com

Thomas Arnbo

Freelance fotojournalist. Journalistik og...

www.arnbo.dk

Lars Just

www.larsjust.dk

Per Kjærbye

Fodboldbilleder fra den danske SAS-Liga og...

www.fodboldbilleder.dk

Ole Bo Jensen

Presse, video, events, reportage, portræt

www.imagebureauet.dk

Peter Mark

Dokumentar- og reportage. Medlem af Billedhuset...

www.petermark.dk

Ulrik Bang

BANG.GL - Primarily offering tv/video production...

www.bang.gl

Robert Attermann

www.redstarphoto.dk

Jens Astrup

Journalistisk fotografi

www.jensastrup.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund