RSS

Kritik af krigsfotograf

Politikens læsere kritiserer fotograf Jørn Stjerneklar for at ikke dække forkomment spædbarn med sin 'dyre vindjakke'.

Artiklen om Jørn Stjerneklars oplevelser i Rwanda under folkedrabet for 15 år siden har bragt sindene i kog blandt Politikens læsere. Interviewet blev omtalt her på sitet for nylig.

I interviewet fortæller Jørn Stjerneklar bl.a., at han finder et spædbarn i live mellem en bunke lig. Han tager babyen op i favnen og går op til landevejen, hvor han får et lift til et nærliggende hospital, der imidlertid ikke er i stand til at redde barnets liv.

Episoden er også med i hans film 'Tom, Gud og Harry', der vises på DR2 den 15. april. Interviewet ledsages af et billede af Jørn Stjerneklar med den lille pige i favnen.

Men Jørn Stjerneklars redningsaktion har affødt læserreaktioner, hvor det bl.a. kritiseres, at fotografen ikke skærmer spædbarnet fra den stærke sol.

"Jeg er sygeplejerske og finder det grotesk og forkasteligt, at han ikke bruger sin fine dyre jakke til at hjælpe og støtte den lille baby", skriver Lene Lundholm Nielsen og bakkes op af John Hansen: "Det er sgu et trist foto. Manden står med en moderne vindjakke til 2.500 kroner i 35 graders varme og isolerer ikke den lille baby fra solen og varmen."

Flere fagfolk blander sig: "Vi er et pakker stykker på medicinsk afdeling i Herlev, der nu har diskuteret det omtalte foto (...) Alle ansatte her er enige i, at han skulle havde brugt sin moderne vindjakke som solskærm til at hjælpe den lillle baby. Det havde givet hende en større chance for at overleve", skriver Martin Uldum på vegne af afdelingen.

Der er dog også læsere, der tager Jørn Stjerneklar i forsvar og bl.a. tvivler på, om han i situationen er i stand til at tænke rationelt og logisk.

Til sidst svarer Jørn Stjerneklar selv de forargede læsere:

"For lige at aflive en myte: Min fotovest kostede 80 kroner og ikke 2.500 kroner, den var ikke vindtæt, og så var den fyldt med batterier, flash og film og vejede seks kilo, så den ville nok have kvalt pigen, hvis jeg havde lagt den over hende. Det tog mig 10 minutter at gå med babyen op til hovedvejen. Den vej, der fører til hospitalet", skriver han.

Ved hovedvejen får et lift til hospitalet med et filmhold fra BBC.

"I bilen sad vi i skygge, og jeg vædede pigens læber med vand og gav hende de trøstende ord, som jeg kunne, mens hun lå i mit skød", skriver Jørn Stjerneklar.

Oprettet 11-3-2009 21:24

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Kritik af krigsfotograf
Simon Kjove Bohr: Jeg finder det virkelig latterligt at folk begynder at kritisere Jørn for at han forsøger at redde et barn. Men jeg tager i det hele taget ikke kommentarene på Politiken.dk særlig seriøst. Se blandt andet...
14. marts 2009 10:36
Kritik af krigsfotograf
Henrik Kastenskov: Jørn Stjerneklar var vidne til et folkemord og formår alligevel i det mindste at forsøge at redde et barn. Jeg er temmelig sikker på, at jeg i en lignende situation nok heller ikke lige havde tænkt på om...
12. marts 2009 09:57
Kritik af krigsfotograf
Sofus Comer: Hej Jørn Du skal ikke høre et eneste ondt ord herfra. Jeg tror på at du har gjordt det du kunne gøre og dit minde om det bør være så. Det er typisk at folk er bagkloge. De kan jo f.eks selv gøre noget nu...
12. marts 2009 08:38

Hjemmesider

Vagn-Ebbe Kier

Mode. Portræt. Digital Billedbehandling. Undervisning

www.kierphoto.com

Martin Stampe

Martin Stampe er freelance fotojournalist...

www.martinstampe.com

Mathilde Bech

Fotojournalist og fast gæstelærer på Danmarks...

www.mathildebech.dk

Malte Kristiansen

www.maltekristiansen.dk

Flemming Keith Karlsen

Presse & reklamefoto mv

www.lfpressefoto.dk

Kenneth Sorento

kennethsorento.com

Michael Jensen

Undervandsfotos fra ind og udland

www.underwater.dk

Casper Christoffersen

www.casperchristoffersen.com

Lærke Posselt

www.laerkeposselt.com

Birgitte Rødkær

Digatale billeder, stort billedarkiv.

www.rodkar.dk

Sonnich Jensen

sonnich.com

Anastazia Anjo Jørgensen

85.000 billeder online i alle genre

www.anjofoto.dk

Claus Bie

www.biecam.dk

Mads Nissen

Fotojournalist

www.madsnissen.com

Claus Boesen

Reportage, feature, pressefoto, årsregnskab,...

www.clausboesen.dk
394 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund