RSS

Hverdagen i din lomme

Vigtig viden eller ligegyldig info? Vi mobil-fotograferer vores liv som aldrig før og deler gladeligt ud af selv de mest banale hændelser i vores dagligdag.

Kære mobil- dagbog. I dag mødte jeg en ged. Den var sød. Hilsen Sisse, 37 år. Foto: Privat foto
ForstørKære mobil- dagbog. I dag mødte jeg en ged. Den var sød. Hilsen Sisse, 37 år. Foto: Privat foto

Da jeg var ung, skrev jeg detaljeret alt ned i min hemmelige dagbog, som lå godt gemt under sengen i en kasse med lås på. Det var ikke just statshemmeligheder, mere sådan noget med hvem jeg var lidt forelsket i og at jeg havde haft et skænderi med min søster og at min mor var dum, fordi jeg ikke måtte drikke mere end to øl når jeg gik til fester. Skriveriet og trangen til at dokumentere min hverdag for eftertiden gik ligesom i sig selv med alderen. Og så alligevel ikke.

På min iPhone ligger nemlig stakkevis af billeder, som er præcis ligeså hverdagsprægede som dengang jeg skrev dagbog. Billeder af venner, af den mad jeg spiser, af en kat, en mand, et barn, mine bøger, sider i magasiner jeg skal huske at følge op på, de fire årstider dokumenteret via træerne på Assistens Kirkegården, min udsigt fra fly og diverse ferieoplevelser. For de fleste vil disse billeder være ligegyldige og banale. For mig er det små huskesedler og minder fra dage der var gode eller svære, sjove eller grå.

Et kort kig på mine venners Facebook profiler fortæller mig, at jeg ikke er alene om at have denne trang til dag efter dag at dokumentere mit liv i billeder. Vi har glemt alt om kassen med låsen og deler i stedet gerne vores oplevelser med alt og alle.

Jeg elsker simpelthen disse banale og ofte ligegyldige billeder, der flyder rundt og minder mig om det mere eller mindre almindelige liv, vi alle lever. Det skaber identifikation med verden og venner, oplevelser og tanker som det ind imellem er rart at blive mindet om, at man ikke står alene med.

Op til ÅP tales der ofte om, at hverdagskategorien er for fattig på billeder. At vi som pressefotografer er for dårlige til at fotografere hverdagen. Det er muligvis rigtigt, at der ikke levnes meget plads i spalterne til den slags historier og at man i klassisk fotografisk forstand ikke får trykket på knappen, når hverdagen sætter ind. Men at påstå, at vi som fotografer er for dårlige til at dokumentere hverdagen generelt er en lodret løgn.

Spørgsmålet er måske i virkeligheden, om ÅP udvalget tør tage konsekvensen af dette års kritik jf Paprørs-gate og åbne op for, at billeder taget med mobiltelefon, uanset filtre der får fotografiet til at ligne et levn fra 70érne og med skæve farvetoner, alligevel kan have sin berettigelse i en tid, hvor hverdagen efterhånden er blevet et mobilt minde vi bærer rundt på i baglommen eller dametasken.

Oprettet 11-6-2012 01:49

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Hverdagen i din lomme
Lars Bahl: Tak for din mening om "stakkevis af billeder" I bridge (kortspillet, ikke Adobe) er den grundlæggende regel: kvantitet før kvalitet. Når jeg vil forstå menneskelivet ud fra deres fotografier tæller jeg...
11. juni 2012 08:05

Hjemmesider

Willi Hansen

www.willihansen.com

Lars Andreasen

www.lars-e.dk

Flemming Jeppesen

Fokus kan levere alle former for pressefotos,...

www.fokus-foto.dk

Toke Hage

Fotojournalist/Fotograf arbejder digitalt...

www.tokehage.dk

Palle Peter Skov

Fotojournalist

www.palleskov.dk

Tanja Jørgensen

Videojournalist, tv-tilrettelægger. Uddannet...

www.tvjournalist.dk

Nana Reimers

Portræt, reportage, illustration

www.nanareimers.dk

Thomas Lekfeldt

F o t o j o u r n a l i s t.

www.thomaslekfeldt.com

Peter Kamp Knudsen

Fotos til bøger, blade, magasiner, reklamer,...

www.peterkampknudsen.com

Lars Aarø

Fokus kan levere alle former for pressefotos,...

www.fokus-foto.dk

Jesper Balleby

Balleby Fotografi

www.balleby.com

Søren Hytting

hytting.dk

Claus Bech

Freelance fotojournalist i København

www.clausbech.dk

Axel Søgaard

Din fotograf midt i Nordjylland leverer individuelle...

www.mesterfotograf.dk

Emil Ryge Christoffersen

www.emilryge.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund