RSS

Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads

Dansk Journalistforbund advarer mod websitet Pinterest, men det en kortsigtet tankegang, mener kritiker.

Vi har i flere omgange omtalt websitet Pinterest her på sitet.

Pinterest er efter manges opfattelse 'det nye sort', når det kommer til sociale medier på nettet - en slags online opslagstavle, hvor brugerne deler fotos med resten af verden.

Men brugerne risikerer at løbe ind i erstatningskrav fra fotografer, hvis de 'pinner' et billede uden fotografens tilladelse. Der sker nemlig en digital kopiering af billedet fra fotografens server til Pinterest.

De juridiske aspekter i sagen har føet Dansk Journalistforbund til at rykke ud med en advarsel til brugerne af Pinterest.

"Krænkelse af ophavsretten kan koste mange penge for alle parter. For fotograferne betyder det tabt fortjeneste i form af ophavsretspenge, og som bruger kan du omvendt blive mødt med økonomiske krav for misbrug af billeder med ophavsret", skriver jurist Anders Sevel Johnsen på forbundets website.

Det har fået journalist Chris Alban Hansen til at fare i blækhuset: Han mener, at præmissen er forkert. Hvis brugerne af Pinterest skal betale for at 'pinne' et billede, så lader de hellere være. Med andre ord mister fotografen ingen indtægt, for han/hun vil slet ikke have fået nogen i første omgang.

I stedet skal man se på de muligheder for indtjening, der ligger i Pinterest, mener journalisten.

Bliv headhuntet

"Forestil dig, at en fotograf har solgt et knaldgodt billede fra en Grand Slam-turnering til et nyhedssite på nettet. Billedet er så godt, at det bliver pinnet på Pinterest og set af hundrede- måske tusindvis af brugere", skriver han.

Scenariet er ifølge Chris Alban Hansen nu sådan, at en sportsredaktør ser billedet via Pinterest og derfor fluks bestiller fotografen til at dække Wimbledon til sommer.

"Fotografen har allerede fået betaling for det første tennisbillede, så han har faktisk ikke mistet noget ved at blive pinnet. Eksponeringen på Pinterest giver ham i stedet et lead til næste betalte opgave. Hvis billedet oven i købet er pinnet rigtig mange gange, kan det føre til øget efterspørgsel på ham som fotograf, og han kan omsætte sin nye kendthedsfaktor til højere løn for sit arbejde", mener Chris Alban Hansen.

Pinterest kan sikkert føre til jobs, spørgsmålet er blot, om det er noget, der batter i det lange løb. Om et års tid, så kan vi se, om det rent faktisk har den effekt, som Chris Alban Hansen forudser, eller om det blot er blålys.

Og så er det jo i sidste op til den enkelte fotograf, om han eller hun vil retsforfølge de brugere, der - bevidst eller ubevidst - 'pinner' fotografens billeder uden tilladelse.

Herhjemme har vi endnu til gode at se retssager om uberettiget brug af fotos på sociale medier som Facebook, Twitter og Pinterest.

Oprettet 23-3-2012 08:40 · Sidst ændret 25-3-2012 11:06

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads
Jens Tønnesen: Hvad mener danske fotografer om Pinterest? Tja, debatten her på hjemmesiden har ikke været overvældende... Men Lisbeth Scharlign fra webwoman.dk har spurgt fire fotografer, hvad deres holding til Pinterest...
26. marts 2012 09:19
Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads
Niels Riis Ebbesen: Hej Jens. som jeg læser artiklen med mit folkeskole engelsk, så opfatter jeg dens budskab som en besked om, at vi (ophavsrethaverne) ikke kan og skal gøre ret meget, og at vi bare skal lære at leve med...
24. marts 2012 07:48
Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads
Jens Tønnesen: Tilføjelse til tidligere indlæg: Her er en god artikel om Pinterest: http://www.plagiarismtoday.com/2012/02/23/the-great-pinterest-divide-to-opt-out-or-not/ hilsen Jens
23. marts 2012 21:33
Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads
Niels Riis Ebbesen: Jens Tønnesen skrev: "Hvis man har adgang til at tilføje meta-tags i -sektionen på ens hjemmesidedokumenter, så skal man blot tilføje dette: " Hvis det skal virke effektivt, så det det tilføjes til alle...
23. marts 2012 21:01
Pinterest - trussel eller fremtidens markedsplads
Jens Tønnesen: Bortset fra det, så er det nu ret enkelt som fotograf at undgå, at ens billeder bliver pinnet - i hvert fald, når det drejer sig om ens egen hjemmeside. Hvis man har adgang til at tilføje meta-tags i <head>-sektionen...
26. marts 2012 12:19

Hjemmesider

Anders Find

Danmarks Journalisthøjskole.

www.andersfind.com

Kaspar Wenstrup

www.wenstrup.dk

John Olsen

Reportage, feature, luftfoto, digital billedarkiv

www.photodan.dk

Søren Pagter

www.pagter.net

Morten Mejnecke

FOTOGRAF

www.mejnecke.dk

Jens Bach

Allround presse-og reportagefotograf. Portræt,...

www.jensbach.net

Kim Agersten

Pressefotograf

www.agersten.dk

Karin Riggelsen

Reportage, portrætter, børn, m.m

www.karinriggelsen.dk

Hans Chr. Gabelgaard

Fotograf på JydskeVestkysten

www.gabelgaard-foto.dk

Joachim Rode

Fotografier fra hele verden. Popstjerner,...

www.rodephoto.dk

Jens Hasse

Generel reportage

www.chili.dk

Christian Lindgren

www.christianlindgren.com

Henrik Bjerregrav

Reportagefoto til fagblade og magasiner. Sportsfoto...

www.bjerregrav.dk

Søren Skarby

Mennesker og natur, miljø, reportager af længere...

www.skarby.cc

Kennet Islandi Havgaard

www.havgaard.com
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund