RSS

Fordommenes holdeplads

Jeg sidder i et selskab af mennesker jeg ikke har mødt før. Vi spiser, skåler og small talker om hvem vi er og hvad vi laver. Allerede her ved jeg, at det snart går galt. At jeg skal diskutere, forsvare og forklare mig helt ud i det perfide, når snakken falder på hvad jeg egentlig laver som fotograf.

Er du så sådan en paparazzitype? Spørgsmålet er reelt nok, når jeg fortæller, at meget af mit fotografiske arbejde omhandler kendte og kongelige, men stilheden og de skeptiske blikke fra folk ved bordet er ikke til at tage fejl af. Jeg er på forhånd dømt til at være sådan en fotograf med et job, mange elsker at hade, og have en mening om.

Jeg er vant til at skulle forsvare mit arbejde både overfor venner, kollegaer og mennesker, jeg ikke kender. Der synes tilsyneladende at være en konsensus omkring, at journalistik og fotografi, der har med sladder at gøre, er et job af værste skuffe. Blandt kollegaer handler det ofte om, at man ikke redder verden og gør en forskel. At det er ligegyldigt og kedeligt fotografi, der udgør summen af ugebladsfotografi. At det ligesom ikke er ”fint” nok at bruge sine kræfter på.

Hos venner og mennesker jeg ikke kender, handler fordommene mere om, at jeg ødelægger folks liv, at jeg er med til at støtte en industri, der udstiller folk ,og at det er ”synd” for de folk, der er på billederne.

Jeg har fået hademails fra læsere, der synes mine billeder gik over stregen i bestemte sager. Jeg er blevet råbt af, skubbet til og har fået at vide, at jeg er en ulækker type der burde skamme mig.

Så hvem er jeg, dette monster, der burde ligge søvnløs og angre mit valg af arbejdsopgaver?

Personligt synes jeg ikke, at mit arbejdsområde skiller sig væsentligt ud fra andre fotografers. Jeg laver portrætter, dækker begivenheder og forsøger at være et ordentligt menneske, uanset hvem jeg står overfor i situationen.

Jeg ser ingen forskel på, om det er en kongelig, en politiker eller en person, der samler på autografer. Min fornemmeste opgave er at afdække virkeligheden med en naturlig sund skepsis og skildre en historie på godt og ondt. Uanset om vi repræsenterer en lokalavis, et ugeblad eller dagblad, vil vi møde mennesker, der ikke bifalder vores tilstedeværelse, ligesom vi også møder mennesker, der er dybt taknemmelige for, at vi er med til at fortælle deres historie.

Så for lige at vende tilbage til fordommene: Vi kan sagtens blive enige om, at sladderjournalistik sjældent redder verden. Det samme gælder i øvrigt også programmer som X Factor, vejrudsigten og programmer om dyreunger i zoo.

Om man spilder sit talent på kendisfotografi, vil jeg lade være op til den enkelte. Personligt er det min erfaring, at man skal være djævelsk dygtig og hårdtarbejdende for at lave gode billeder og skille sig ud fra mængden, præcis som med alt andet fotografi. Er det synd for de mennesker, der er på billederne i ugebladene? Ikke mere, end det er for folk, der optræder i alle andre medier.

Og sidst, men ikke mindst… Er jeg sådan en paparazzitype? Njaaaahh…..

Oprettet 12-3-2012 01:24 · Sidst ændret 12-3-2012 07:45

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Fordommenes holdeplads
Vagn-Ebbe Kier: Provokér hellere fordommene og forsvar dit intilligente erhverv. Som modefotograf igennem 35 år hvor jeg med stor fornøjelse arbejde med de mange fotomodeller incl. Helena Christensen var det en klassikker...
13. marts 2012 08:23
Fordommenes holdeplads
Flemming Aagaard: Hold ud! Efter endt uddannelse for urimeligt mange år siden, fik jeg job hos en raklamefotograf hvor jeg blev sat til at fotografere deodorentstifter og shampoo reklamer. Det holdt jeg til i 1 år. Så prøvede...
12. marts 2012 23:19
Fordommenes holdeplads
Leo Grøndal: ”Vil du undgå de mennesker, der er modige nok til spørge ind til dit job, så prøv næste gang at fingere, du er arbejdsløs eller førtidspensionist. Herefter tror jeg, du vil opleve, hvad stilhed også kan...
12. marts 2012 21:32

Hjemmesider

Ricky John Molloy

www.rickymolloy.com

Lars Aarø

Fokus kan levere alle former for pressefotos,...

www.fokus-foto.dk

Maria Kristine Fonfara

www.mariafonfara.com

Bobby Anwar

www.411graphics.com

Kirstine Fryd

www.kirstinefryd.com

Michael Bo Rasmussen

Reportage, portræt og illustration

www.baghuset.dk

Jeannette Larsson Pardorf

www.jeannettepardorfs.com

Leo Grøndal

www.groendals-pressefoto.dk

Thomas Finn Larsen

Fotojournalist

www.thomaslarsen.com

John Olsen

Reportage, feature, luftfoto, digital billedarkiv

www.photodan.dk

Jacob Nielsen

Løser fotoopgaver både redaktionelle og kommercielle...

www.jacobnielsen.com

Rie Neuchs

www.rieneuchs.dk

Sif Meincke

www.sifmeincke.dk

Jens-Aage Jungersen

Én gang fotograf - altid fotograf, skulle...

www.jungersen.dk

Erik Luntang-Jensen

Http://inspirit.photoshelter.com

inspirit.photoshelter.com
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund