RSS

Ét kilk - og du er tyv

Den nye opkomling blandt sociale medier, Pinterest, kan gøre brugerne til ophavsretskrænkere, hvis de ikke ser sig godt for.

Pinterest, som vi tidligere har skrevet om her på sitet, er den 'nye, store ting' på nettet, når det kommer til sociale medier.

Det er en slags virtuel opslagstavle, hvor du via et add-on i din browser kan 'pinne' billeder, som du falder om på nettet. Du kan på den måde sammensætte en opslagstavle med de bedste billeder fra World Press Photo og dele den med dine venner - og resten af verden.

Og det er her problemet ligger. For de fleste netbrugere med et begrænset kendskab til ophavsret kan brugen af Pinterest blive genvejen til store regninger for ulovlig billedkopiering.

Pinterest fralægger sig ansvaret

Pinterest selv har ryggen fri, for de skriver i om copyright, at de i henhold til amerikansk lovgivning vil fjerne billeder fra billeder fra deres server, hvis de bliver gjort bekendt med ophavsretskrænkelser.

I brugerbetingelserne fremgår det desuden, at man som bruger ikke må uploade ophavsretsbeskyttet materiale, og at man som bruger selv er ansvarlig for eventuelle erstatningskrav.

Debat på Kommunikationsforum

Ernst Poulsen har skrevet om Pinterest på Kommunikationsforum og indlægget har affødt en lang debat blandt folk, der mener, at ophavsretsloven er utidsvarende, fordi det jo er så populært at 'dele' ting.

På et tidspunkt efterlyste debattører fra fotografer, men i skrivende stund har kun én fotograf - jeg nævner ingen navne - givet sin mening til kende i debattråden.

I debatten henvises der bl.a. til en samtale med en DJ-jurist, der har efterladt debattøren med det indtryk, at 'at det kan diskuteres, hvorvidt det er en eksemplarfremstilling, når man pinner et foto på Pinterest eller deler et foto på Facebook.'

Det fik informationsmedarbejder Troels Johannesen fra Dansk Journalistforbund til at rykke ud med en præcisering af DJ's holdning.

Når man 'pinner' et billede, så tager Pinterest en kopi af billedet og gemmer det på Pinterest's servere. Der er godt nok et link tilbage til kilden, men det kan f.eks. være Google Images, der angives om kilde og ikke det oprindelige websted.

Tilfredse fotografer

Men der findes fotografer, der er begejstrede for Pinterest: De bruger det selv og har ikke noget problem med, at andre 'pinner' deres billeder.

Men DJ gør opmærksom på, at brugerbetingelserne hos Pinterest faktisk giver websitet ret til at sælge de billeder - som det forventes at brugeren selv har ophavsretten til -, som brugeren 'pinner' på sitet.

Oprettet 6-3-2012 22:44

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Ingen debatindlæg fundet!

Hjemmesider

Lars Bertelsen

Fotograf

www.larsbertelsen.dk

Uffe Frandsen

Fotojournalist DJ

www.uffefrandsen.com

Søren Rud

www.lifeexhibitions.com

Lars Andreasen

www.lars-e.dk

Esben Salling

www.esbensalling.com

Torben Raun

Reportage, reklame, mode, portræt bor i amsterdam...

www.torbenraun.com

Knud Nielsen

Panoramaer, mad og rejser

home0.inet.tele.dk

Jens Tønnesen

Pressefotograf ved LandbrugsMedierne: Køer,...

www.pressefoto.dk

Anders Birch

www.andersbirch.com

Jens Dige

Pressefotos, informerende fotos, virksomhedsprofiler,...

www.jensdige.dk

Morten Rasmussen

Film og video

www.fotografmortenrasmussen.dk

Kenneth Lund

www.KennethLund.dk

Jan Sommer Frederiksen

Reportage, nyhed, sport, portræt

www.jansommer.dk

Reimar Juul

Redaktionelt+pr+reklame

www.reimarjuul.com

Laura Ragnhof

www.lauraragnhof.dk
393 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund