Plakatkunstner står til seks måneders fængsel

Kunstneren bag den ikoniske HOPE-plakat med Barak Obama, kan kun håbe på en mild dom i en sag, der startede som banal sag om ophavsret.

Shepard Fairey er manden, hvis plakater med Barack Obama opnåede kultstatus under præsidentkampagnen i 2008. Men billedet, som blev brugt som forlæg på plakaten, var taget af AP-fotografen Mannie Garcia, der straks krævede betaling.

AP lagde sag an mod kunstneren, men denne forsøgte alle mulige krumspring for at afværge erstatningskravet.

I første omgang hævdede han, at brugen af billedet var 'fair use', derefter påstod han, at det var et andet billede, der var blev brugt som forlæg. Derefter kreerede kunstneren falske dokumenter til at bevise sin påstand, ligesom han destruerede andre dokumenter. Det skriver PDNOnline.

Det fik de amerikanske myndigheder til at starte en efterforskning, og sagen er derved gået fra at være en sag om ophavsret til en sag om dokumentfalsk.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for Shepard Fairey.

For selv om han har erklæret sig skyldig, så risikerer han op til seks måneder i fængsel og en bøde på 5.000 $

AP fik afsluttet sagen om ophavsretskrænkelsen ved et forlig sidste år.

Oprettet 5-3-2012 17:28

Morten Mejnecke

FOTOGRAF

www.mejnecke.dk

Kennett Krebs

www.krebs-fotografi.dk

Mikkel Berg Pedersen

Fotojournaliststuderende der stiller skarpt...

www.mibe.dk

Jeppe Bjørn Vejlø

www.jeppevejloe.dk

Jakob Vølver

Dokumentar-instruktør, fotograf og klipper. www.jakobvolver.com www.linkedin.com/in/jakobvolver.

www.jakobvolver.com

Hans Christian Jacobsen