RSS

Tænk hvis vi alle var svenskere!

Citatet stammer fra et interview vi lavede i sommer med en filosof. Ordbilledet er ment globalt. Skrækscenariet er til at forstå som københavner. For fordommene trives absolut, når det gælder vores naboland. Politisk korrekte og med et system, hvor alle skal være lige for enhver pris.

Svenskerne siges at være grå og konforme. Ham her er ikke konform, men grå! Foto: Jørn Stjerneklar
ForstørSvenskerne siges at være grå og konforme. Ham her er ikke konform, men grå! Foto: Jørn Stjerneklar

Men det var slet ikke det jeg ville skrive om.

Et par gange om året bliver vi i Mayday Press kontaktet via mail fra unge journalister, der vil høre, hvordan man kan klare sig som freelancer i Afrika. Om vi har gode råd til dem.

Vores første råd: Tag afsted! Køb en returbillet og få fingeren ud. Det kan kun gå galt, men hvis det sker, så flyver du jo bare tilbage til Danmark. Det var vores udgangspunkt i 1989, da vi tog til Afrika - og vi er her endnu.

Sådan er det også at kaste sig ud i freelancetilværelsen. Det kan kun gå galt, men hvis du virkelig vil og tror på dine evner, så er det bare med at få dig selv meldt ud af a-kassen og få pisken over nakken. Glem alt om socialdemokraternes ”fra vugge til grav” filosofi.

Jeg læste Sisse Strøyers blog og synes, jeg har lidt at give af i forhold til hendes overvejelser.

Man bliver ikke freelancer, hvis man ikke vil det 100%. Det er ikke muligt at få det til at lykkes, hvis der med i overvejelserne er ønsket om suplerende dagpenge, tanker om efterløn eller frygt for ikke at kunne få barselsorlov.

Mit råd til would-be freelancers: Sæt dig nogle store, langsigtede mål. Da jeg var 25 år var mit mål: Om ti år vil jeg kunne ernære mig som fotograf hvor som helst på kloden.

Sæt nogle andre mål, der kan opnåes på et år eller to. F.eks at du inden for et år vil lære at redigere på AVID. Eller blive perfekt til at lave video. Eller lære snoot-fotograferingens ABC. Eller....

Find dig en niche og dygtiggør dig. I Mayday Press har vi valgt den ”smalle” niche, der hedder historier fra Afrika syd for Sahara. Som freelancere i Danmark var det produktion af lyd/dias-show, der var vores niche.

Læs en masse bøger og bliv klogere end alle de andre. Fotografer læser for lidt, men i dag skal man kunne meget andet end at tage gode billeder. Og ikke alt findes på nettet. Jeg læser mindst en bog om ugen. Og det er ikke fotobøger.

Tag på efteruddannelse så tit som muligt. Som freelancer har du alle muligheder for hele tiden at få opdateret de ting, du ikke er for god til. Forbundet er en herlig ting - også på det punkt.

Når du har fundet ud af, hvilken niche du vil opdyrke, så prøv at dygtiggøre dig i både skrift, lyd, video.

Brug de netværk, der findes. Facebook, LinkedIn osv. Skriv om dig selv og hvad du kan. Alt for få bruger deres netværk til det. Det er gratis, for fanden.

Lav en flot hjemmeside og hold gang i den med nye tiltag. Alt for mange bruger ikke deres meget flotte hjemmesider til andet end at vise meget pæne billeder. Gør den aktiv - ved selv at være aktiv.

Jeg har aldrig taget en formel uddannelse som fotograf. måske derfor har jeg aldrig været bange for at påtage mig opgaver, som jeg fra start af ikke anede, hvordan de teknisk skulle laves. Learning by doing og rigtig mange timer, som du aldrig får betalt. Men bagefter er du klogere og har styr på noget nyt.

Arbejd sammen med folk, der er dygtigere end dig selv. Det lærer man også utroligt meget af. Engagér dig i livet - ikke bare i fotograffaget. Og få nye ideer i en bankende køre. Ni ud af ti bliver aldrig til noget. Knæk ikke nakken af det.

Det lyder måske alt sammen banalt og indlysende. Men det virker i praksis og der er ikke noget federe end at leve sine drømme helt ud. Jeg ved, at jeg tog den rigtige beslutning og har aldrig et sekund været i tvivl. Ikke engang de par år, hvor jobs og dermed penge ikke rullede ind på kontoen. År, man aldrig glemmer. For mit vedkommende 1998 og 2010. Flosklen ”is i maven” er ikke en floskel, når sådan et år melder sig.

Men de gode år er der flest af.

Jeg boede engang i et forbrugerkollektiv. Vi lavede en plakat (silketryk) med teksten ”Enhver er sin egen lykkes smed”. Billedet var af en mand med et brækjern i hånden.

PS: Som freelancer er det godt at have noget i baglommen skulle det gå helt galt. Jeg levede af at køre hyrevogn inden jeg sprang ud som fotograf og fornyer troligt mit erhvervskørekort hver femte år i Danmark. For hvis jeg en dag ikke længere kan klare den som freelance-fotograf, så kan jeg vel stadig køre en Mercedes?

Oprettet 5-2-2012 21:48

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Tænk hvis vi alle var svenskere!
Geert Mørk: Kære Jørn! Så sandt - så sandt! Hvert eneste ord! Og gudskelov er vi ikke alle svenskere. I nabolandet er det kun ca. 0,5% der tør være sig selv. Resten tror på Folkshemmet! Sådan må det ikke gå i Danmark....
6. februar 2012 07:22

Hjemmesider

Søren Hytting

hytting.dk

Jens Panduro

Freelance fotojournalist med base i København....

www.jenspanduro.dk

Niels Henrik Dam

www.firstshot.dk

Steven Achiam

www.stevenachiam.com

Morten Laursen

Mode, Portræt, Reportage, Reklame - London/UK

www.mortenlaursen.com

Lars Aarø

Fokus kan levere alle former for pressefotos,...

www.fokus-foto.dk

Cathrine Ertmann

cathrineertmann.dk

T Kaare Smith

Fotojournalist

www.kaaresmith.dk

Christian Klindt Sølbeck

christiansolbeck.com

Per Houby

www.perhouby.dk

Lars Salomonsen

BorderPress leverer grænseoverskridende billeder...

www.borderpress.dk

Poul Anker Nielsen

Frodig Fotografi:Fæller & Frænner.Fest.Fumlere.Flodheste....

www.poulanker.com

Jacob Ljørring

Ugeblade, årsberetninger, annonce, pressebilleder,...

www.godebilleder.dk

Inge Lynggaard Hansen

www.lynggaardhansenfoto.dk

Helle Arensbak

www.arensbak.net
395 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund