RSS

Troværdigheden i lokummet

Fotoverdenen har et unødvendig stort fokus på troværdighed, som både er hæmmende, fejlagtigt og helt ude af proportioner.

Følgende citat var en del af et debatindlæg under artiklen om paprørsfotografen:

"Som fotojournalister har vi kun én ting at slå på. Troværdighed!"

Jeg vil mene, at vi har rigtig mange strenge at slå på. Og at ’troværdigheden’ i sig selv ikke er en kvalitet, men en banal og elementær betingelse på samme måde som, der skal være strenge på en guitar før den spiller.

Det er så banalt, at det ikke engang er værd at fremhæve. Alligevel bliver postulatet gentaget og ophøjet i stort set alle sammenhænge, hvor fotofagets fremtid og udvikling diskuteres. Både her i landet og globalt. Der er tilsyneladende enighed om, at vi er særlig troværdige, eller at troværdighed er en særlig nødvendighed for pressefotografer og fotojournalister.

Men hvis vi er de troværdige, så må vi også kunne definere de utroværdige. Er det vores TV-kollegaer, som i høj grad er nødt til at benytte sig af iscenesættelse? Er det reklamefotograferne og deres arbejde med forskønnelse – og hvor stiller det alle fotojournalisterne, som ernærer sig af kommercielt fotografi? Den simple og banale sandhed er, at alle som beskæftiger sig med formidling af budskaber er underlagt troværdighedsbegrebet. Det er på ingen måde noget unikt eller særlig nødvendigt for pressefotografer og fotojournalister. Det er et simpelt vilkår, da al utroværdig formidling er lig med dårlig formidling.

Men hvordan kan det så være, at det er gået hen og blevet særlig vigtigt for vores fag? Der har været meget få tilfælde, hvor fotografer bevidst har forsøgt at snyde ved at omgå de mest fundamentale regler for journalistisk formidling. Absurd få(!!!) i forhold til, hvor meget vi værner om vores troværdighed og tilliden fra billedbetragteren. Vores store fokus på troværdigheden ville i fodboldverdenen svare til, at alle diskussioner tog udgangspunkt i meget få tilfælde af aftalt spil - og med meget mindre fokus på selve sporten som konsekvens. Det ville være ødelæggende på samme måde, som fotografverdenens overdrevne fokus på snyd og manipulation uden tvivl er medvirkende til at skabe større mistro til faget.

Selvfølgelig er tilliden fra billedbetragteren vigtig, men den skal plejes med måde. Der skal være nogle simple regler, som skal være lige så banale og elementære som det faktum, at troværdighed er en banal og elementær del af enhver form for formidling. Der skal både i hverdagen og i forbindelse med konkurrencer som Årets Pressefoto være nogle spilleregler og klare linjer, hvor man aldrig må kunne være i tvivl om, der er overtrådt eller ej. En fejldom er lige så mistillidsskabende for faget som et tilfælde af snyd. Derudover er al fokus på troværdighed overflødig.

Der er ikke noget, som retfærdiggør vores unødvendigt store fokus på troværdigheden. Måske er der indledningsvist nogle som fantasiløst har forvekslet en fundamental, faglig betingelse med en kvalitet, som kunne sikre vores eksistensberettigelse. Hvis det skulle være tilfældet, så har vi placeret os på en piedestal, der ikke er højere end laveste fællesnævner.

Vi har rig mulighed for offentligt at fremhæve vores kvaliteter som historiefortællere og begivenhedsformidlere. Vi kunne diskutere præferencer inden for billedbehandling og æstetisk stil. Vi kunne tale om den personlige tilgang over for den dokumentariske. Men alle diskussionerne kommer i stedet til at handle om ’rigtigt/forkert’ - og ender brunt. De drukner i et tilstoppet lokum, som bliver blokeret af fagets fejlagtige hovedfokus på troværdigheden.

Oprettet 29-1-2012 23:50 · Sidst ændret 30-1-2012 05:35

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Troværdigheden i lokummet
Thomas Lekfeldt: Kære Jørn (og undskyld I andre, det her er lidt væk fra det oprindelige emne), Jeg håber, at du selv kan se det bizarre i din sætning: "Det blev ikke på noget tidspunkt bevist at MV ikke snød med sine billeder...
31. januar 2012 10:13
Troværdigheden i lokummet
Thomas Lekfeldt: Kære alle, Ja, der er meget snak om troværdighed i vores fag - rigtig meget (også i denne tråd). Men troværdighed er ikke et specielt og vigtigt værktøj for fotojournalister, sådan som ytringsfrihed er...
31. januar 2012 09:54
Troværdigheden i lokummet
Geert Mørk: Kære Michael. De gejstlige er vist ikke selv enige om sandheden:-) Det lyder jo meget godt med en "afbalanceret og præcis skildring" som definition på troværdighed. Men det lyder også som noget vrøvl i...
30. januar 2012 22:19
Troværdigheden i lokummet
Vagn-Ebbe Kier: H.C.Andersen skrev historien: "En lille fjer kan blive til fem høns". Lad os sige at vi tegner en lige linie fra fjeren til hønsene og forsyner den med 100 måleenheder. Pressefotografen er måske placeret...
30. januar 2012 21:06
Troværdigheden i lokummet
Michael Bager: Sandheden vil jeg overlade til de gejstlige at levere. Ude i den virkelige verden er der ingen sandheder eller facitliste - alt er en sum af subjektive oplevelser, som man som reporter må forsøge at formidle...
30. januar 2012 20:48

Hjemmesider

Nikolaj Svennevig

nikolajsvennevig.dk

Villy Elmer Madsen

www.villyelmer.dk

David Bering

FOTOGRAF.

www.davidbering.com

Hans Chr. Gabelgaard

Fotograf på JydskeVestkysten

www.gabelgaard-foto.dk

Jørgen Flemming

www.jflemming.dk

Michael Hansen

www.michaeldrosthansen.com

Kenneth Lund

www.KennethLund.dk

Lene Esthave

Fotojournalist i Sønderjylland. Portræt -...

www.leneesthave.dk

Melissa Ørnstrup

www.melissornstrup.com

Kim Agersten

Pressefotograf

www.agersten.dk

Charlotte de la Fuente

www.charlottedelafuente.com

Sif Meincke

www.sifmeincke.dk

Gregers Tycho

Gregers Tycho

www.gregerstycho.com

Søren Svendsen

Mennesker: portræt, reportage, illustration

www.s-svendsen.dk

Pelle Rink

Fotograf Pelle Rink

pellerink.com
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund