RSS

Når linierne trækkes i plovfugen på marken

Mit arbejde som fotojournalist har gennem årene bragt mig ind i konfrontationer af forskellig karakter, men aldrig nogen hvor fornuft og imødekommenhed ikke løste misforståelsen. På en syd-vestsjællandsk mark finder jeg mig alligevel på frontlinien i kampen for pressefrihed uden anden udvej en jura.

Jeg ved stadig ikke, hvad manden, der peger på mig hedder, men det gør politiet i Slagelse heldigvis. Foto: Martin Stampe
ForstørJeg ved stadig ikke, hvad manden, der peger på mig hedder, men det gør politiet i Slagelse heldigvis. Foto: Martin Stampe

I slutningen af sidste måned, fredag den 28. oktober 2011 for at være nøjagtig, er jeg på opgave i Slagelse for fagbladet Journalisten. På vej til Sjællandske Tidende lokalredaktion i Slagelse forestiller jeg mig en helt almindelig opgave for Journalisten, som dem jeg har lavet mange gange før, hvor et helt almindeligt kontorlandskab skal finkæmmes for situationer og detaljer, der afspejler eller supplerer artiklen, som, i det her tilfælde, er skrevet måneder forinden og krydser fingre for, at jeg får bare en lille smule spænding forærende. Som min barndoms lærdom burde have sagt mig, skal man passe på med hvad man ønsker sig.

Efter et par timer på redaktionen, hvor jeg kæmper for at fange mere end et snoet overskæg og en række tomme sodavandsflaske i vindueskammen, er jeg klar til at acceptere, at det ikke bliver bedre, da redaktionens kriminaljournalist, Jens Bachmann, spørger om jeg vil med ud til et færdselsuheld. Ja, hvorfor ikke? Tænker jeg, og hopper med.

Undervejs forklarer Jens mig, at der er tale om en soloulykke med et meget heldigt udfald.

Angiveligt er en 21-årig fyr kørt af vejen for seks timer siden, fordi han sad og fumlede efter sin lighter, og har nedlagt to-tre skilte før bilen rullede halvanden omgang på marken og landede på taget. Fyren kravler ud af bilen og spørger som det første efter ild til at tænde sin smøg. Han er ikke kommet noget til. En slags hverdagsmirakel og en oplagt tophistorie for lokalsektionen.

På en pløjemark, et sted mellem Slagelse og Skælskør, finder vi en lettere krøllet rød Toyota Carina E og et øjenvidne ved navn Jan Laursen. Som sædvanlig gør jeg mit bedste for at blive overset, og begynder lige så stille at fotografere, mens Jens Bachmann interviewer vidnet, men inden jeg får set mig om, er ejeren af den krøllede Toyota er trådt ind i min søger, og der bryder han sig bestemt ikke om at være.

”Du skal bare slette de billeder, lige nu!” Råber den unge mand og stormer ned fra vejen, med kurs mod mig. ”Ved du ikke, at det er hamrende ulovligt at fotografere folk uden at have fået lov?” Forsætter han. Jeg kigger forundret på ham.

Jeg har stået i den her situation mere end et par gange før. Foran Magasin i Århus, da jeg var til optagelseprøve på Danmarks Journalisthøjskole og på Blågårds Plads, da jeg ville lave en historie om polariseringen af indre Nørrebro, for nu at blive her i landet. Det er bliver altid ved en samtale og ender i en fælles forståelse.

”Det her er et frit tilgængeligt sted, så jeg må fotografere lige hvad jeg vil!”. Svarer jeg fortørnet over den unge trafikants verbale overfald og beder ham om at tale pænt. ”Du skal slette de billeder nu!” Skriger han tilbage, selv om han står lige foran mig. Inden jeg når åbne munden igen forsætter han: ”Jeg klapper dig én!”

Og hæver en knytnæve over mit hoved som for at vise, at han er klar til at gøre alvor af det. Jeg forsøger at forklare ham, at jeg slet ikke er der for at tage billeder af ham, men følger journalisten, der står oppe på landevejen, og derfor ikke har noget problem med at imødekomme hans ønske, når han nu spørger pænt, men det får kun næven endnu højere op. Da hans far gør et halvbagt forsøg på at dysse den unge trafikant ned, ser jeg mit snit til at trække mig selv ud af situationen.

Men knap har jeg fået asfalt under fødderne, før jeg igen står i skyggen af en knytnæve og ordene: ”Jeg klapper dig én!”. Jeg kigger skeptisk på fyrens far i håbet om, at han vil gøre et hæderligt forsøg på at tale fornuft med sin søn, men i stedet forsøger han at beordre mig over på den modsatte side af vejen.

Ej, nu må I sgu lige slappe lidt af, tænker jeg, mens jeg forklarer dem, at vi står på en offentlig vej. Lige lidt hjælper det. ”Hvis du ikke sletter de billeder, finder ud af hvad du hedder og hvor du bor, og så kommer jeg og nakker dig!” Er de sidste ord, jeg hører fra den unge trafikant, inden jeg opgiver at tale fornuft og accepterer, at det eneste rationelle valg er at gå min vej, og lade den udøvende og den dømmende statsmagt om at skabe den fælles forståelse.

Oprettet 14-11-2011 00:03 · Sidst ændret 14-11-2011 06:09

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Ingen debatindlæg fundet!

Hjemmesider

Peter Elmholt

Presse, portrætter og reportage

www.elmholt.dk

Ann Malmgren

www.annmalmgren.dk

Nicolai Brix

www.nicolaibrix.com

Bjarke Ørsted Nielsen

www.bjarkeoersted.dk

Mogens Laier

Freelance fotograf - pressefoto, Tv fotograf...

samsøfoto.dk

Nana Reimers

Portræt, reportage, illustration

www.nanareimers.dk

Vagn-Ebbe Kier

Mode. Portræt. Digital Billedbehandling. Undervisning

www.kierphoto.com

Morten Germund

www.mortengermund.com

Pia Burmølle Hansen

Illustration/photoshop, all round reportage,...

www.piaburmoelle.dk

Thomas Olsen

www.kunstogfoto.dk

John Olsen

Reportage, feature, luftfoto, digital billedarkiv

www.photodan.dk

Michael Jensen

Undervandsfotos fra ind og udland

www.underwater.dk

Stine Trier Norden

www.lifeexhibitions.com
395 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund