RSS

Hvad interesserer fotografer sig egentlig for?

Interesserer fotografer sig for andet end opdateringer af Photoshop og Mac-styresystemer? Træder vi nogensinde et skridt tilbage og betragter os selv, markedet, billederne og hele grundlaget for overhovedet at ville sige noget med vores fotos? Ved vi hvad vi vil med vores fotos? Og hvordan vi mest hensigtsmæssigt får det sagt, så pressefotos også i fremtiden kan udfordre, undre og skabe debat.

Der er vel ca. 800 medlemmer i PF. Men hvad optager dem? Foto? Kan det overhovedet lade sig gøre at få svar på sådan et spørgsmål? Og hvorfor egentlig.....

På den anden side: fotografer må sgu da interessere sig for et eller andet. Foto måske? Eller er det bare et job, som så mange andre jobs. Som organisation har PF i masser af år været dybt optaget af dette spørgsmål så kurser, hjemmeside, generalforsamlinger og andre aktiviteter kunne være så nærværende og værdifulde for medlemmerne som muligt.

Spørgsmålet er også vigtigt for os, der skriver mandagsbloggen. Det kunne være fedt at vide, hvad der interesserer jer. Det mest nærliggende ville nok være at kigge på PF´s hjemmeside, og her få et indtryk af hvad der rører sig i f.eks. debatterne. Tænkte jeg. Indtil for lidt siden.

En let overfladisk gennemgang af vores hjemmeside er ærlig talt en smule nedslående. Stort set ingen reagerer eller kommenterer på Mandagsbloggen. Måske siger den ikke nogen noget. Men så sig det da for f.....!

Stort set ingen kommer med indlæg udover vores webmaster Jens. Og når nogen endelig kommenterer på et eller andet er det ofte de samme 5-6 stykker. Ingen nævnt, ingen.......:-)

Vi snakker hele tiden om udvikling i faget, og hvor vigtigt det er med udvikling og nye muligheder og nye markeder og netværk osv. Men den udvikling kan kun komme eet sted fra, og det er fra medlemmerne. Jeg sidder ikke i bestyrelsen og har noget i klemme i denne forbindelse. Så jeg kan egentlig være ligeglad. Men er det ikke, fordi det optager mig, hvad mennesker er optaget af.

Når alt kommer til alt er der ikke meget her i livet, der er vigtigere end refleksion, læring og udvikling. Prøv engang imellem at stille spørgsmål til hele grundlaget og forudsætningen for at du arbejder med fotografering.

Alt for mange klager og brokker sig over markedet, regeringen, priserne, ophavsretten osv-osv. Og prøver så at gå ind og justere lidt på nogle af disse parametre. Med sammen nedslående resultat igen og igen. Hverken markedet, regeringen, priserne eller respekten for ophavsretten ændrer sig.

Resultat: billederne ændrer sig heller ikke. De fleste pressefotos ligner - med al respekt - de billeder, der også blev taget for 20 år siden. Hvorfor er der ikke flere der tør udfordre de gældende paradigmer for hvad et foto er? Er det fordi fotograferne ikke tør? Eller er det billedredaktørenes skyld? Eller journalisternes?

Så hvad med lidt refleksion over hvad foto og pressefoto er for noget. Hvem har retten til at definere det? Fotograferne selvfølgelig. Det er ufatteligt hvad der kan opnås af nye resultater, hvis man engang imellem træder et skridt tilbage og udfordrer hele grundopfattelsen af det man arbejder med. I stedet for blot at fejlrette på det, der alligevel hele tiden går galt.

Så mit spørgsmål er: hvad interesserer I jer for? Den nyeste version af Photoshop og Mac´s nyeste styresystem?? Eller er der noget mere grundlæggende der kunne være spændende at smide op i luften og så bagefter sætte sammen på nye måder?

Jeg spør´ bare...

Oprettet 15-10-2011 18:26 · Sidst ændret 16-10-2011 07:31

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Hvad interesserer fotografer sig egentlig for?
Vagn-Ebbe Kier: Kære Geert. Du skriver: ”Hvad ville det betyde hvis flere slap autopiloten og kæmpede for det dokumentariske og for troværdigheden?” Jamen det går ganske godt, det er blot modtageren som er blevet mættet...
17. oktober 2011 20:32
Hvad interesserer fotografer sig egentlig for?
Geert Mørk: Kære Vagn-Ebbe. Selvfølgelig kan du være både en god fotograf og god til software og computere. Det er jeg slet ikke uenig i. Jeg har blot spurgt om fotografer interesserer sig for andet end disse to ting....
17. oktober 2011 18:09
Hvad interesserer fotografer sig egentlig for?
Vagn-Ebbe Kier: Du kan sagtens både være en god fotograf og interessere dig for Photoshop og Mac. Jeg supporterer flere eksemplarer af racen. Tidligere gik snakken såmænd blot om fremkalder, gode blitzpærer og filmtype....
16. oktober 2011 22:43

Hjemmesider

Michael Bo Rasmussen

Reportage, portræt og illustration

www.baghuset.dk

Mette Krull More

www.krullfoto.dk

Jacob Ljørring

Ugeblade, årsberetninger, annonce, pressebilleder,...

www.godebilleder.dk

Helene Bagger

www.baggerfoto.dk

Leo Grøndal

www.groendals-pressefoto.dk

Bo Amstrup

Fotojournalist med kontor i Randers og Århus....

www.boamstrup.dk

Nana Reimers

Portræt, reportage, illustration

www.nanareimers.dk

Kaspar Wenstrup

www.wenstrup.dk

Mikkel Kjerri

Http://mikkelkjerri.dk/om/

fotograf.mikkelkjerri.dk

Søren Rud

www.lifeexhibitions.com

Michael Paldan

www.minby.dk

Flemming Leitorp

www.leitorp.com

Mogens Laier

Freelance fotograf - pressefoto, Tv fotograf...

samsøfoto.dk

Thomas Nielsen

Fotograf

www.thomasnielsen.dk

Peter Elmholt

Presse, portrætter og reportage

www.elmholt.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund