RSS

Så du røgen?

Pliiiing!! Jeg vågner med et sæt af lyden fra en sms. Breaking News fra Politiken. KB- Hallen står i flammer og solen er knap nok stået op på denne solbeskinnede onsdag morgen.

Jeg er ved Gud ikke et morgenmenneske, og da jeg 07.43 bliver vækket af en lyd fra min telefon, er min første umiddelbare følelse stor irritation over, at nogen vover at vække mig på dette ukristelige tidspunkt. Jeg vender mig om på siden og forsøger at sove videre. En rigtig ægte fotograf var nok stukket af sted i nattøj og med kameraudstyret flagrende om halsen. Min egen tanke var, at så længe aviserne ikke ringer efter min ekspertise, kan de ordne Breaking News selv! Jeg skal for alt i verden ikke fare ud i verden og arbejde gratis og søvn er også vigtigt og…Zzz…zzz….zz…Tilbage til dynen, drømmeland og varme lagner.

Da jeg en time senere har fået øjne, kravler jeg op på mit tag med en kop kaffe og et tæppe. Måske kan jeg se branden? Jeg kan i hvert fald lugte den og må lukke mine vinduer. Et støvet tæppe har lagt sig over København og sorte skyer stiger til vejrs langt ude i horisonten. På sikker afstand af begivenhederne sidder jeg og indånder morgenluft, resterne af smeltet sexlegetøj og KB- Hal.

Min radio fortæller mig hvert kvarter, at folk i området skal holde sig inde, og i takt med at dagen skrider frem, myldrer det frem med reportager, livebilleder, fotos og læserbilleder på nettet og i tv. Jeg hader læserbilleder! Jeg hader dem af flere årsager. Dels er de er af dårlig kvalitet, både pixelmæssigt og fotografisk, dels fordi de minder mig om, at vores fag blandt andet er truet af helt almindelige menneskers trang til at lege fotografer og avisernes velvilje til at publicere dem uden skelen til rettigheder og betaling.

I dag kommer min holdning til læserbilleder på prøve, for jeg tager mig selv i med stor interesse at gå på opdagelse i, hvor folk har været da de tog billedet. Der er et billede taget fra en byggeplads med store kraner i forgrunden, der er billeder taget fra altaner, lejligheder, motorveje og kontorer. Taget af folk på arbejdspladser, mennesker på vej til skole eller på jobs rundt omkring i hovedstaden. Pludselig bliver disse håbløse mobilbilleder meget mere interessante at se på end de flotte pressefotos, alle taget på samme måde på samme sted med samme kameraer med de samme dramatiske røgskyer, der lige har fået et ordentlig skrald ekstra sort i redigeringen.

Hvor var du den dag KB- Hallen brændte? Hr. Og Fru København var tydeligvis oppe, på arbejde eller i gang med at brygge morgenkaffen. Billeder begynder her danne sig på min indre skærm. Stilladsarbejderen, der midt i sit arbejde er stoppet op, har taget sig tid, undret sig og følt trang til at dokumentere virkeligheden. Mennesket, der midt i morgenmaden har taget et aktivt valg, rejst sig for at gå ud på altanen for fotografisk at registrere et stykke Danmarkshistorie gå op i røg.

Lige her er læserbilleder det bedste i verden! For hvor er det vidunderligt at se en brand dokumenteret fra alle ender og kanter. Ikke så meget fordi det er en brand, men mere fordi det er en oplevelse af fællesskab, en historie der berører mange, kan ses af mange og som registreres af mange præcis der hvor de nu engang er. Fordi det betyder noget.

Hvor var du, da KB- Hallen brændte?

Oprettet 2-10-2011 23:07 · Sidst ændret 2-10-2011 23:11

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Ingen debatindlæg fundet!

Hjemmesider

Malte Kristiansen

www.maltekristiansen.dk

Peter Kristensen

www.peterkristensen.com

Jens Wognsen

Fotojournaliststuderende

jenswognsen.dk

Claus Sjödin

FOTOJOURNALIST - TEKST OG FOTOS - laver bl.a....

www.claussjodin.com

Jens Bach

Allround presse-og reportagefotograf. Portræt,...

www.jensbach.net

Ann Malmgren

www.annmalmgren.dk

Søren Wesseltoft

Reportage til dagblade,magasiner og fagblade....

www.wesseltoft.com

Henrik Kloch

Henrik Kloch, photographer, born in Viborg,...

www.henrikkloch.com

Claus Boesen

Reportage, feature, pressefoto, årsregnskab,...

www.clausboesen.dk

Pelle Rink

Fotograf Pelle Rink

pellerink.com

Thomas Emil Sørensen

Studerer fotojournalistik på 2. semester på...

www.tesorensen.dk

Malene Korsgaard Lauritsen

Fotograf i Berlin. Portræt, reportage, video,...

www.malenelauritsen.com

Rasmus Baaner

www.rasmusbaaner.dk

Kennet Islandi Havgaard

www.havgaard.com

Morten Laursen

Mode, Portræt, Reportage, Reklame - London/UK

www.mortenlaursen.com
380 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund