RSS

Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk

Endnu en fotograf er faldet for fristelsen til at tage den korte, og umiddelbare nemme vej til et godt billede. Og endnu engang har det vist sig, at det ikke kan betale sig at fuske sig til et godt billede, for også denne gang blev fotografen afsløret.

Det er blandt andet dette billede der er manipuleret. Lossen er indsat i landskabs-billedet i photoshop. Foto: Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket
ForstørDet er blandt andet dette billede der er manipuleret. Lossen er indsat i landskabs-billedet i photoshop. Foto: Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket

Det drejer sig om den erfarne og anerkendte naturfotograf Terje Hellesø, der gennem næsten 30 år har levet af at fotografere naturen. Hellesø er mest kendt for sine utraditionelle naturfotografier og blev i år udnævnt som 'Årets Naturfotograf 2010' af Naturvårdsverket.

I Sverige, hvor den norske fotograf bor, har der gennem længere tid været forlydender om, at flere af hans fotografier ikke var helt fine i kanten. Flere naturinteresserede, både fotografer og jægere har undret sig over, at Terje Hellesø ganske ofte kunne tage fantastiske billeder af meget sky arter som eksempelvis los.

Det blev da også et fotografi af en los der førte til faldet fra naturfotografiets stjernehimmel til, i disse dage, en foragtet og udskældt fotograf, som i lørdags indrømmede at have fusket med flere af sine billeder.

Flere blogindlæg har reageret kraftig på en artikel på Terje Hellesøs hjemmeside, hvor rubrikken er 'Ærlighed varer længst', og hvor han blandt andet skriver:
"Idag arbetar jag dagligen med Photoshop – mina inskannade bilder behöver rengöras från damm och repor. Några äldre dior med färgstick behöver justeras. Jag skulle däremot aldrig få för mig att plocka bort eller lägga till detaljer i bilderna. Jag skulle aldrig frångå den fotografiska bildens ursprung. Det skulle äventyra bildens fotografiska förtroende. Även när jag fotograferar digitalt, arbetar jag på fotografiska premisser!"

Afsløret af en ekspert

Gunnar Glöersen blev den afgørende faktor for afsløringen. Han er rovdyrekspert i det svenske jægerforbund og blev ringet op af en journalist, som ville have ham til at kigge på nogle af Hellesøs billeder og bedømme deres ægthed. Det ville han gerne, og det undrede ham straks, at lossen på et af billederne var i vinterpels, men var fotograferet i en grøn juliskov.

På sin blog remser Gunnar Glöesen flere ting op, som vakte hans undren. På bloggen finder man også link til flere af Hellesøs manipulerede billeder.

Tilsyneladende har de manipulerede billeder været meget unaturlige, i hvert fald siger Glöesen blandt andet til netavisen nwt.se at: "Det er mærkeligt, at der ikke er flere der har reageret på billederne tidligere".

Flere af indkopierede dyr er motiver, som fotografen har fundet på internettet, derefter har han spejlvendt dem og sat dem ind i sine egne naturbilleder.

Naturvårdsverket har besluttet, at Terje Hellesø indtil videre beholder titlen 'Årets Naturfotograf 2010'. Begrundelsen er blandt andet, at Naturvårdsverket har vurderet, at de billeder der lå til grund for tildelingen af prisen, var taget før 2011. Terje Hellesø stod først frem i sidste uge og indrømmede at have manipuleret med flere af sine billeder.

Naturvårdsverket vil nu se reglerne efter i sømmene efter episoden med Terje Hellesø.

Oprettet 5-9-2011 21:37 · Sidst ændret 8-9-2011 07:54

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk
David Buchmann: Hej Niels Først og fremmest vil jeg mene at Hellesøs billeder også (i den grad) er en løgn i naturfotografiets øjne, og ikke kun fordi han selv har beskrevet sine arbejdsmetoder -det er jo et billede af...
11. september 2011 08:48
Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk
Niels Riis Ebbesen: Ret beset, så er Hellesøs billeder kun en løgn målt med en pressefotografs alen, og fordi han har været så dum, at han selv har beskrevet hans arbejdsmetoder. Men prøv at se med kritiske øjne på de tusindvis...
7. september 2011 16:26
Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk
Morten Albek: Hej Niels Det hele kommer an på hvad genren er. De naturfilm, der illustrerer deres historie med tamme dyr, eller dyr de kan komme tæt på i reservater o.lign. har ofte deres fokus på at illustrere en historie...
7. september 2011 15:19
Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk
Niels Riis Ebbesen: Hvis Terje Hellesø decideret har reklameret med, at alle hans billeder er originale optagelser, og at han ikke har foretaget nogle ændringer i PhotoShop, så er vi naturligvis ude i en gang regulært løgn...
7. september 2011 11:58
Prisbelønnet norsk fotograf afsløret i photoshop-fusk
Claus Sjödin: Desværre er linket til Terje Hellesøs hjemmeside 'dødt', men i artiklen der henvises til skriver Hellesø følgende: "Idag arbetar jag dagligen med Photoshop – mina inskannade bilder behöver rengöras från...
7. september 2011 05:46

Hjemmesider

Nicola Fasano

Portræt og reportage

www.nicolafasano.com

Bo Amstrup

Fotojournalist med kontor i Randers og Århus....

www.boamstrup.dk

Bo Nymann

All round photographer. Portræt, sport,...

www.nymann.nu

Michael Svenningsen

www.michaelsvenningsen.com

Søren Madsen

www.tranemarke.dk

Mikael Hjuler

Arbejdsmarked, kongresfotografering, portrætter,...

www.fagpress.dk

Hung Tien Vu

Ind- og udland reportage, projekt, portræt,...

www.hung.dk

Morten Rasmussen

Film og video

www.fotografmortenrasmussen.dk

René Schütze

www.rsfotografi.dk

Jens Panduro

Freelance fotojournalist med base i København....

www.jenspanduro.dk

T Kaare Smith

Fotojournalist

www.kaaresmith.dk

Dennis Lehmann

dennislehmann.dk

Nils Lund Pedersen

Reportage, presse, feature, portræt.

www.nilslund.dk

Asbjørn Sand

www.asbjornsand.com

Jacob Ljørring

Ugeblade, årsberetninger, annonce, pressebilleder,...

www.godebilleder.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund