RSS

Hvordan bliver vores billeder opfattet af læserne?

Vi kan nok alle sammen lide at få ros for vores billeder af venner og kolleger. Men hvor mange af os undersøger, hvad læserne får ud af at se vores billeder?

For nylig faldt jeg over et billede på internettet. Et billede, som jeg godt kendte, som jeg godt kan lide, og som er taget af en fotograf, jeg beundrer.

Det er en rigtig gammel kending. Billedet forestiller en gyde med en snoet trappe og en cyklist, der suser forbi neden for trappen.

Jeg ved ikke helt, hvorfor det er så godt et billede. Det har bare en god komposition, det virker velovervejet, og det er taget på det helt rigtige tidspunkt. Jeg har ikke tolket på billedet og fundet en dybere mening eller et budskab, men det pirrer min fantasi.

Måske er det ikke helt teknisk i top, hvem ved? Jeg går ikke så meget op i teknik. Jeg betragter et billede som en organisk flade. Hvis helheden og oplevelsen er i orden, så er teknikken i orden.

Det interessante i denne sammenhæng er ikke så meget, at jeg og mange andre kender fotoet og fotografen bag, men at billedet for nogle år siden blev lagt på Flickr under et andet og ukendt navn.

På Flickr er der en gruppe, der kaldes ”Delete me”, hvor brugerne kommenterer på hinandens billeder, og enten vurderer det til at være en vinder, eller dømmer det ude.

Dette billede fik en masse kommentarer. Mange, der kendte billedet, roste det til skyerne, mens flere af dem, der ikke kendte billedet, dømte det ude. Meget af kritikken gik på, at billedet er sløret og uskarpt. Senere er fotografens sande identitet blevet afsløret for dem, der ikke kendte billedets historie.

Det er selvfølgelig ude på internettet, det her foregår med alle de tåbeligheder, tilsvining og dumme kommentarer, det medfører, men for mig er der alligevel noget interessant ved eksperimentet. Det får mig til at reflektere over, hvordan mine billeder mon bliver opfattet og bedømt af andre og ikke mindst, hvilken indflydelse et navn kan have på et fotografis succes.

Jeg beder ikke om endegyldige svar her, men synes blot det måske er noget, vi som formidlere af information godt kan bruge en kort stund på at tænke over. Hvordan bliver mine fotos opfattet og taget imod af modtagerne?

De fleste af os viser jo jævnligt vores billeder til billedredaktører og andre fotografer, som må formodes ikke nødvendigvis at have samme billedsyn, men at have en forståelse og en indsigt i de bevæggrunde, der ligger bag dit, eksempelvis, totalt plørede, uskarpe billede.

Men hvordan opfattes og tolkes dine kunstneriske krumspring hjemme hos fru Jensen i Tønder?

Nogle gør det måske allerede i større eller mindre grad. Overvejer i hvilken kontekst og til hvilket publikum et foto skal vises. Andre kører måske deres egen stil med 120 i timen uden at se sig tilbage.

Begge dele er jo fint og helt lovligt, og argumentet om, at man nogle gange skal give læserne det, de ikke havde forventet, gælder vel stadig. Men det kunne måske være interessant en gang imellem at få nogle helt almindelige læsere til at kommentere på sine billeder.

Jeg selv vil fortsætte ufortrødent med at tage de billeder, som jeg kan lide at tage. Det er trods alt det sjoveste og mest motiverende for kreativiteten.

Men jeg kan nu ofte også lide, at noget er skarpt.

Oprettet 11-9-2011 19:12

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Ingen debatindlæg fundet!

Hjemmesider

Vibeke Toft

www.vibeketoft.dk

Christian Als

www.christianals.com

Mathilde Bech

Fotojournalist og fast gæstelærer på Danmarks...

www.mathildebech.dk

Claus Bie

www.biecam.dk

Klaus Møller

Kongelig Hoffotograf

www.royal-photo.dk

Michael Daugaard

Reportage. Portræt. Udland

www.michaeldaugaard.dk

Jacob Ehrbahn

greatphotojournalism.com

Daniel Hjorth

www.danielhjorth.dk

Ole Joern

Fotojournalist

www.redstarphoto.dk

Allan Andersen

Freelance TV Fotograf, en del af Local Eyes...

www.Politirapporten.nu

Uffe Kongsted

Sammenarbejder med DK bedste kendis webstie...

uffekfoto.dk

Laust Jordal

laustjordal.com

Jakob Vølver

Dokumentar-instruktør, video-fotograf, klipper...

www.jakobvolver.com

Henrik Sørensen

Illustration, portræt, reportage, magasinfotografi...

www.henriksorensen.dk

Kennet Islandi Havgaard

www.havgaard.com
395 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund