RSS

Lost in photography

”I minder mig om en film jeg lige har set. Den hedder ”Lost in Translation”. Når jeg kigger ud over jer, minder I mig om en flok mennesker med en hobby, der aldrig bliver til andet end en hobby. Der er s'gu nok kun en af jer, der for alvor mener det og bliver til noget”.

Ordene er Henrik Saxgrens og faldt på en workshop på fotoskolen Fatamorgana en forårsdag i 2004. Den dag på bagerste række i en lænestol besluttede jeg mig for, at jeg ville være den fotograf, han talte om. At hans ord fand'me ikke skulle handle om mig som hobbyfotograf.

Der er sket meget siden den dag på Fatamorgana. Jeg søgte ind på journalisthøjskolen tre (!) gange, og hver gang skulle der gå et år med relevant erfaring inden næste prøve. Lange år, hvor det hele tiden handlede om ikke at ende som den famøse hobbyfotograf.

Så jeg blev skolefotograf i en periode, rejste lidt, var assistent og tog et semester på Fatamorgana. Og så endelig skete miraklet, verden åbnede den forjættede port og fire fantastiske skoleår stod for døren.

Tanken og skrækken om at ende som hobbyfotografen gnaver stadig her fem år efter min entré på Journalisthøjskolen.

Jeg tror ikke, at jeg er alene med den tanke. Det er slående, hvor mange fotografer der står uden arbejde, når de ender deres uddannelse.

Jeg kan mærke nervøsiteten for fremtiden sitre i de fotografer, jeg mødes med både privat og på jobs. Nogle overvejer, om de skal lægge kameraet på hylden og sadle om, andre er begyndt at give gaver og kage til billedredaktørerne i håb om at det bliver afgørende for, om en opgave skulle falde ud til deres fordel og andre igen samler sig i fællesskaber, hvor man kan dele en fælles frustration og bakke hinanden op på dårlige dage.

Vi er en generation af fotografer, der famler rundt og forsøger at finde hoved og hale i, hvad der er det nye sort. Vi kan ikke se os tilbage og læne os op ad de ældre fotografers erfaring på arbejdsmarkedet.

Der stilles krav om, at vi ud over at fotografere også skal rumme evner som skrivende og mestre video. Det nytter ikke at pive over udviklingen. Vi må gribe den og favne de udfordringer, der nu hører med, når tiderne skifter og vinden varsler forandring.

Jeg mærker hobbyfotografen puste mig i nakken, når journalister begynder at fotografere, når et marked går på kompromis med kvaliteten af materialet og når man åbner op for endnu en fotografisk uddannelse, pakket ind i et argument om, at det handler om kommunikationsrelaterede opgaver og kunder.

Fotografi ER kommunikation, og vi er mange der råber under vand i øjeblikket.

Jeg er Henrik Saxgren evig taknemmelig for hans provokerende ord den forårsdag på Fatamorgana.

De er stadig den drivkraft der bærer mig frem på dårlige dage og minder mig om, at der skal kæmpes benhårdt for at udleve drømmen som professionel fotograf.

Oprettet 8-5-2011 23:48 · Sidst ændret 15-5-2011 06:18

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Lost in photography
Geert Mørk: Jeg syntes, at Sisse rører ved noget meget centralt. Hvordan sikrer man sig "drivkraft" til at klare dagen og vejen som fotograf - og egentlig også som alt muligt andet. Det gælder vel ikke kun for fotografer,...
16. maj 2011 16:08

Hjemmesider

Karsten Weirup (Pf/Dj)

Reportage, arkitektur, interview, genrebilleder,...

www.weirup.eu

Asbjørn Sand

www.asbjornsand.com

Anders Find

Danmarks Journalisthøjskole.

www.andersfind.com

Jeppe Bjørn Vejlø

www.jeppevejloe.dk

Henrik Elo Jørgensen

Foto, video og web produktion

www.elomedia.dk

Jesper Nørgaard

Flyvende Freelance Fotojournalist

www.kanonluftfoto.info

Andreas Bang Kirkegaard

FOTOGRAF

www.andreas-bang.com

Morten Fauerby

Fotojournalist Magasinforsider - portrætter...

www.mortenfauerby.dk

Martin Sylvest

Freelancefotograf med base i København. Løser...

www.ms-visual.com

Dennis Lehmann

dennislehmann.dk

Anders Birch

www.andersbirch.com

Michael Bo Rasmussen

Reportage, portræt og illustration

www.baghuset.dk

Michael Koch

www.michaelkoch.dk

Esben Nielsen

www.esbennielsen.dk

Lars Helsinghof Bæk

www.larshelsinghof.com
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund