Billeddetektiven på nettet

Flere og flere fotografer bruger TinEye til at afsløre billedtyveri på nettet.

Websitet TinEye er en 'omvendt' billeddatabase, der har registreret billeder brugt på nettet. Til dato er der 1.165.883.509 fotos i databasen, men systemet er stadig en beta-fase.

Som bruger indtaster man en URL til et billede eller man uploader billedet til TinEye - herefter går systemet i gang med at finde alle de hjemmesider, der har brugt det pågældende billede.

Faktisk er systemet i stand til at genkende billeder, der er beskåret eller er ændret i forhold til det uploadede billede.

Flere fotografer bruger systemet til at finde stjålne billeder på nettet. Lightstalker har en lang tråd med fotografer, der har haft held til at afsløre fototyveri verden over, men desværre har meget få haft held til at få penge ud af tyvene.

For TinEye kan kun hjælpe med at finde frem til de anvendte billeder - det retslige efterspil må fotografen selv klare og som bekendt er det vanskeligt at sagsøge folk henover landegrænserne.

TinEye's begrænsning er også antallet af billeder i databasen. Selvom 1.165.883.509 fotos lyder af mange, så er der stadig uendeligt mange fotos gemt på alverdens websitet og flere af disse er utvivlsomt dine. Men ikke alle er nødvendigvis stjålne.

Brugere af TinEye kan med fordel installere det plugin, der sætter browsere som Firefox Internet Explorer i stand til at søge direkte i TinEye. Så højreklikker eller Ctrl-klikker man bare på et foto på en hjemmeside og TinEye går i gang med at søge.

Til andre browsere er der en såkaldt 'bookmarklet', der tilføjer en lignende funktion.

Oprettet 6-12-2009 10:39

Jens Astrup

Journalistisk fotografi

www.jensastrup.dk