RSS

Manipulation eller ej?

Er det billedmanipulation at ridse i et negativ og sætte tape på det? Det er spørgsmålet efter kåringen af vinderne i Best of Photojournalism.

Debatten om brugen af Adobe Photoshop i fotojournalistik generelt og i konkurrencer som Årets Pressefoto specielt har været heftig og næppe ikke slut endnu.

Men gælder der andre regler, når man har med 'gammeldags' negativer at gøre? Det er spørgsmålet efter at Magnus Wennman's portrætter af bodybuildere har fået hædrende omtale i Best of Photojournalism 2009.

Serien er taget med et 6X7 Pentax-kamera på film og efterfølgende er negativerne blevet ridset og forsynet med tape for til sidst at blive scannet.

Et billede fra samme serie vandt i februar 1. prisen i portræt-kategorien i Årets Bild, men her var dommerne meget i tvivl.

Lars Dareberg fra Sydsvenskan har fået adgang til emails mellem dommerne, hvor de bl.a. skriver: "Fordi billedet er manipuleret, så føles det svært, men det er det bedste billede, så det giver vi prisen".

Ifølge reglerne i Pressfotografernas Klubb må ingen billeder være manipuleret og det kan føre til eksklusion af foreningen. Men Lars Dareberg mener, at disse regler må ændres, for de skal ikke være en spændetrøje for kreativiteten.

Men er Magnus Wennmans billede en manipulation?

Lars Dareberg skriver: "Hvis man skraber i negativet med en gaffel eller en kniv, så tilfører man jo intet til billedet. (...) Siden har Magnus tydeligvis også sat tape på billedet, men det tilfører jo heller ikke noget i selve billedet".

"Men skulle dette resultere i, at Årets fotograf blev diskvalificeret og ekskluderet fra PFK? Nej, så tror jeg, at konkurrencen og foreningen graver sin egen grav", fortsætter han.

Magnus Wennman vandt udover prisen for Årets Portræt også prisen for Årets Bild. Og fordi billedmanipulation i indsendte billeder til Årets Bilde medfører eksklusion af Pressfotografernas Klubb, så ville fotografens priser i de andre kategorier også ryge ud af konkurrencen ved diskvalifikation.

I kommentarerne til Lars Darebergs artikel er debatten allerede godt i gang om, hvorvidt reglerne til Årets Bild skal ændres eller om Magnus Wennmans vinderbillede skal diskvalificeres.

Oprettet 24-3-2009 22:50 · Sidst ændret 24-3-2009 23:11

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Manipulation eller ej? D Magazine og fremtiden
Luci Smith: Blev temmelig overrasket over at se coveret paa et lokalt blad (DMAGAZINE.COM) med et billede af George W. Bush paa i noget ret afslappet toej her i Dallas, Texas. Overskriften er "Bush is Back!" og han...
27. marts 2009 16:58

Hjemmesider

Joachim Rode

Fotografier fra hele verden. Popstjerner,...

www.rodephoto.dk

Christian Klindt Sølbeck

christiansolbeck.com

Jens Panduro

Freelance fotojournalist med base i København....

www.jenspanduro.dk

Henrik Bo Rønsholdt

Pressefotograf Henrik Bo

www.henrikbo.dk

Lars Helsinghof Bæk

www.larshelsinghof.com

Sofie Amalie Klougart

www.sofieamalieklougart.dk

Gitte Sofie Hansen

Fotojournalist, reportage, dokumentar, portræt...

www.gittesofie.dk

Lene K Ishøy

www.lene-k.dk

Jeannette Larsson Pardorf

www.jeannettepardorfs.com

Ib Geertsen

Reportage, portræt, profil, feature, natur,...

ibgeertsenfoto.dk

Lars Bertelsen

Fotograf

www.larsbertelsen.dk

Gert Blume

Presse, billedreportage,fagblade, magasiner....

www.blumefoto.dk

Bjørn Stig Hansen

www.bjornstighansen.com

Sisse Jarner

Free lance pressefotograf - pressefoto, illustrationer,...

www.jarner.com

Heidi Lundsgaard

Feature, reportage, portræt. Idéudvikling....

www.heidilundsgaard.dk
385 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund