RSS

Flere døde børn i aviserne

Mediernes dækning af konflikten i Gaza markerer et skifte i holdningen til at bringe børnelig i avisen. Men er det også et skifte i holdningen til krigen?

Den vestlige presse holdes effektivt ude af Gaza, mens kampene mellem den israelske hær og Hamas står på. Men alligevel slipper der billeder ud af området og disse finder vej til de vestlige avisforsider i et hidtil uset omfang.

Selv New York Times - der ellers plejer at holde sig tilbage med at bringe døde børn i avisen - har bragt et foto af tre palæstinensiske børn liggende på gulvet i et lighus. Og det var ikke første gang, at avisen bragte stærke billeder under konflikten.

Anvendelsen af billederne tilkendegiver et skifte i avisens holdning til konflikten. Hvor det i starten blev understreget, at Israels angreb var en naturlig reaktion mod Hamas raketter ind i Israel, så bliver angrebet nu karakteriseret som en overreaktion.

"Det falder også i tråd med et skift i den offentlige mening, som er blevet mere kritisk," siger Michael Massing, der er mediekritiker.

Men avisens linje har også været udsat fra kritik, især fra proisraelske læsere.

"Hvordan kan det være, at det internationale samfund råber så højt, når Israel invaderer Gaza og er stille, når 75 raketter rammer Israel hver dag," spørger James Asher ifølge Information.

Også i Norge

De norske aviser og netmedier har heller ikke holdt sig tilbage for at bringe døde børn i aviserne, men det er heller ikke sket uden debat.

Websitet ABCNyheder bragte således et billede af to døde børn på en båre på deres 'forside'.

Men det skete ikke uden forudgående diskussion på redaktionen.

"Vi har vurderet brugen af dette billede grundigt. Antallet af billeder som dette er enorme og der er usædvanlig mange billeder af dræbte børn. Vi bestemte os tidligt for at vise billeder, som viser virkeligheden", siger Børre Haugli til journalisten.no.

Også i Danmark?

Den 4. januar havde billedredaktør Søren Schnoor en klumme i Politiken, hvor han beskæftigede sig med billeder af døde børn. Anledningen var et konkret billede taget af Eyad Baba fra AP.

"Men dette billede af tre døde børn har tilsyneladende ikke fundet plads på nogen forsider de sidste par dage. Dybest set burde billedet vises på alle forsider og tv-kanaler – over hele verden. Og få nogen til at tænke sig om og skabe fred i Mellemøsten!", skriver han.

Billedet har imidlertid ikke - bortset fra som illustration til klummen - været bragt i hverken Politikens trykte eller elektroniske udgave.

"På Politiken såvel som på politiken.dk arbejder vi efter nogle etiske retningslinjer, der blandt andet handler om respekt for de døde og pårørende, så derfor offentliggør vi ikke billeder, der kan krænke eller intimidere ofrene", skriver han.

Søren Schnoor er også inde på, at avisen ved at bringe den slags stærke billeder måske kommer til at tage parti for den ene part i konflikten.

På Politikens hjemmeside ligger der dog nu en fotoserie med titlen 'Død og ødelæggelse i Gaza og Israel'.

Oprettet 9-1-2009 10:16

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Ingen debatindlæg fundet!

Hjemmesider

Frank Boutrup Schmidt

Nyheder, reportage, portræt ...

www.doktorfrank.dk

Klaus Møller

Kongelig Hoffotograf

www.royal-photo.dk

Ricky John Molloy

www.rickymolloy.com

Ole Friis Nielsen

www.firben.net

Nils Lund Pedersen

Reportage, presse, feature, portræt.

www.nilslund.dk

Mads Nissen

Fotojournalist

www.madsnissen.com

Michael Altschul

HURTIG UDRYKNING - HURTIG LEVERING! - Alt...

www.visuelmedie.dk

Jens Astrup

Journalistisk fotografi

www.jensastrup.dk

Geir Elvin Jensen

www.geirjensen.dk

Casper Dalhoff

Reportage, portræt, mennesker. Dagblade, fagblade,...

www.casperdalhoff.dk

Claus Søndberg

www.claussondberg.dk

Ole Bo Jensen

Presse, video, events, reportage, portræt

www.imagebureauet.dk

Robert Wengler

Pressefotograf, underviser, multimedie innovatør

www.wengler.dk

Pelle Rink

Fotograf Pelle Rink

pellerink.com

Claus Bonnerup

www.clausbonnerup.dk
393 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund