RSS

En jomfru taler ud

Jeg kan ligeså godt være ærlig: Det er ikke hver dag, jeg sælger et billede. Som nystartet freelancer bliver jeg derfor stadig glad, hver gang nogen vil bruge et af mine billeder. Mindre glad, hvis de ikke spørger om lov først.

For et par uger siden surfede jeg rundt på diverse nyhedssites, som jeg så ofte gør. Idet jeg bladrer ned over forsiden på et af dem, holder mit hjerte op med at slå et øjeblik. Der er mit billede. Ikke at det i sig selv er nok til et hjertestop. Men billedet har jeg taget i forbindelse med et projekt, jeg var i gang med for knapt et år siden. Det var et lidt følsomt emne for de medvirkende, så jeg havde lovet, at jeg ikke offentliggjorde noget materiale uden forudgående tilladelse.

Og her var det så. Udstillet på forsiden af et af landets største medier. Hvordan kan det være havnet der? Jeg har aldrig offentliggjort det, ikke engang på min egen hjemmeside, og nu vil jeg sikkert få ballade. Langsomt gik det op for mig, at de jo nok må have fået billedet af den portrætterede selv.

Blodet begynder at vende tilbage til mine kinder. Næste tanke er, hvorfor fanden de ikke bare har spurgt om lov til at bringe mit foto?

Heldigvis er der masser af gode kolleger i forummet her på siden, som gav mig det bedste råd, jeg har fået længe – ring til Journalistforbundets juridiske afdeling.

Journalistforbundet har ydet en uvurderlig støtte i form af vejledning og udformning af klagebrev. Uden den rygdækning var jeg nok ikke kommet så langt med min sag – jeg er for god af mig. Med de rette paragraffer kunne jeg bedre holde fast på mit krav. Der er ingen grund til at diskutere en masse. Det står i loven.

Jeg tror grundlæggende på det bedste i folk. Derfor måtte det være ren og skær uvidenhed, glemsomhed eller naivitet, der gjorde, at billedet blev anvendt uden min tilladelse. Det var da også en undskyldende og rar dame der ringede mig op, efter jeg havde fremsendt mit krav. Hun mente, at de havde handlet i god tro, men de ville da gerne købe billedet og kreditere mig denne gang. Jeg vil bare have det fjernet.

Nu er billedet fjernet og jeg er godt 4.000 kroner rigere, men også en smule nedslået over oplevelsen. Der er ingen tvivl om, at det luner med lidt ekstra skattefri lommepenge, men det er en bitter måde at tjene dem på. Hvis jeg ikke tilfældigvis var faldet over billedet, så ville det ligge derude endnu, og jeg ville aldrig opdage det. Og det irriterer mig, at det skal være tilfældigheder der afgør, om jeg opdager den slags misbrug.

Nogle mennesker vejer deres liv op mod en skelsættende begivenhed. Vil mit liv ændre sig efter denne oplevelse? Næppe. Men jeg er ikke længere billedtyveri-jomfru. Nu ved jeg, hvordan jeg skal handle næste gang det sker, at nogen vil bruge et af mine billeder og glemmer at spørge om lov, for det sker jo desværre nok igen.

Hvor mange gange er det sket for dig?

Oprettet 18-12-2011 13:50 · Sidst ændret 19-12-2011 15:52

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

En jomfru taler ud
Niels Riis Ebbesen: Hej Ilan Brender, det siges at den første gang er noget helt særligt, men jeg har egenlig lidt svært ved at huske hvordan det føltes, det skyldes nok, at det gennem årene er blevet en triviel rutine, at...
19. december 2011 14:33
En jomfru taler ud
Søren Skarby: Hej Ilan Du kan være helt sikker på det sker igen. Sådan er det bare. Og ja, det er en lidt underlig måde at tjene penge på, jeg har prøvet det flere gange. På den anden side er vi nødt til at reagere hver...
19. december 2011 13:20

Hjemmesider

Gorm Kjer Branderup

gorm-branderup.dk

Per Gudmann

Super reportage, portræt, arkitektur, konference...

www.gudmann.com

Jesper Voldgaard

Freelancefotograf midt- og nordjylland

www.jespervoldgaard.com

Peter Helles Eriksen

www.peterhelles.dk

Niels Åge Skovbo

Journalistisk fotografi.

www.fokus-foto.dk

Vibeke Toft

www.vibeketoft.dk

Henrik Elo Jørgensen

Foto, video og web produktion

www.elomedia.dk

Cathrine Ertmann

cathrineertmann.dk

Axel Søgaard

Din fotograf midt i Nordjylland leverer individuelle...

www.mesterfotograf.dk

Morten Melhede

Reportage - portræt - musik - webdesign -...

www.mortenmelhede.dk

Kim Hansen

www.nordjyske.dk

Claus Sjödin

FOTOJOURNALIST - TEKST OG FOTOS - laver bl.a....

www.claussjodin.com

Benjamin Kürstein

benjaminkurstein.com

Reimar Juul

Redaktionelt+pr+reklame

www.reimarjuul.com
395 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund