RSS
Klumme:

Verden kontra monstret?

Kan pixels, levende- eller stillbilleder forandre verden? Kan plakater i analog form? Er det den skrevne historie, der får os op af sofaen? Eller er der en tredje vej? Det kommer an på en prøve. Et eksperiment. En amerikansk NGO har sat sig for at gøre forsøget. Det eksploderede i denne uge på internettet. Vil du hjælpe til at arrestere verdens mest eftersøgte forbryder? Du kan være med - eller du kan lade være. Valget er dit.

En af Joseph Konys mange ofre, Gulu 1996.
ForstørEn af Joseph Konys mange ofre, Gulu 1996.

De færreste mennesker på kloden kender navnet Joseph Kony. En til tider folkeforførende rebel-leder, som i 1988 forsvandt ind i bushen efter en karriere som alterdreng og healer. Vi befinder os i en fjern afkrog af Uganda. Vi kan være ligeglade.

Joseph Kony sagde dengang, at han ville regere Uganda udfra de ti bud, som Moses bragte ned fra bjerget. Han siger det stadig. Men hans budskab har absolut intet med næstekærlighed at gøre. Den selvudnævnte profet har siden 1988 bortført børn og unge og tvunget dem til at blive soldater, slaver og sexobjekter.

Han har skamferet tusinder af mennesker. Skåret deres tunger af, næser af, bryster af, læber af, ben af, arme af. Voldtaget børn. Og dræbt tusinder. Adskilt familier. Og ikke bare i Uganda, men i Sudan, Congo og i Central African Republic (et område på størrelse med Europa+).

Her kommer vi frem til eksperimentet. Siden 1988 har ingen – hverken NGO´er, regeringer eller FN – formået at stoppe dette monster. Så kommer der en video frem på vimeo.com. En verdensomspændende kampagne ved navn KONY 2012. Den beder os alle om at deltage. Og hvad er reaktionen?

Den er dobbelt! Nogle som har været i Gulu flere gange og set alle ofrene for Joseph Kony har det: ”Yes – lad os hænge plakater op i vores område. Lad os gøre denne mand verdensberømt. Så vores politiske ledere vil gøre noget for at få nakket svinet”.

Så er der dem, der mener, at kampagnen er en videreførelse af den sædvanlige ”Bono-Geldof-Nanna-giv-en-hånd-til-Afrika” – nu kommer de hvide igen og vil redde de mørke kræfters kontinent med deres dårlige samvittighed. Det er jo vores skyld qua kolonialismen, at tusindvis af afrikanere er og har været i hænderne på Joseph Kony.

Hvor står du?

Oprettet 7-3-2012 21:48 · Sidst ændret 8-3-2012 11:14

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Verden kontra monstret?
Hans Otto: Godt at Helle og Jørgen gør opmærksom på Kony og hans voldsregime i det nordlige Uganda. For de kolleger, der ikke kender til problemernes størrelse, vil jeg anbefale bogen "Kampen for en barndom", skrevet...
9. marts 2012 09:01
Verden kontra monstret?
Jørn Stjerneklar: Efter at have arbejdet i rigtig mange år her på kontinentet og set bistand generelt være en stor fejltagelse, synes vi egentlig det er en dejlig frisk måde at prøve noget nyt på. Altså at få hundredetusindvis,...
8. marts 2012 08:54
Verden kontra monstret?
Sofus Comer: "Det er jo vores skyld qua kolonialismen, at tusindvis af afrikanere er og har været i hænderne på Joseph Kony." Vi redder ikke afrika ved at dræbe en mand som Kony. De skal selv slå ham ihjel, hvis det...
8. marts 2012 07:49

Hjemmesider

Jacob Kjerumgaard

danskfotografi.dk

Joachim Ladefoged

Fastansat

www.joachimladefoged.com

Hans Christian Jacobsen

Fotojournalist.

www.hcjacobsen.com

Morten Mejnecke

FOTOGRAF

www.mejnecke.dk

Casper Dalhoff

Reportage, portræt, mennesker. Dagblade, fagblade,...

www.casperdalhoff.dk

Simon Knudsen

www.simonknudsen.dk

Sofie Amalie Klougart

www.sofieamalieklougart.dk

Kennet Islandi Havgaard

www.havgaard.com

Carsten Ingemann

Reportage, illustration,stemninger, arkitektur,portræt,landskab.

www.carsteningemann.dk

Lars Rønbøg

Galleri, portræt, feature, reportage

www.ronbog.com

Uffe Weng

www.uffeweng.dk

Ulrik Bang

BANG.GL - Primarily offering tv/video production...

www.bang.gl

Thomas Arnbo

Freelance fotojournalist. Journalistik og...

www.arnbo.dk

Mick Ejstrup Anderson

Nyheder, reportage, sejlsport, nyheder, sport,...

www.mickanderson.dk

Lars Holm

www.larsholm.dk
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund