RSS

Hvem har ret?

I vores del af verden handler det ofte om at få ret. Vi prøver at overbevise "de andre" om, at vores "sandhed" er den rigtige, og at de andre har taget fejl. Du oplever det dagligt, både når forskere og journalister prøver at sætte etiketter på alt her i Verden. Men hvordan opstår en "sandhed", og er den til alle tider sand?

Jeg har efterhånden coachet andre mennesker på deres liv og karriere i 5-6 år. Jeg har talt med mange hundrede mennesker og har haft fantastiske oplevelser, når mine fokuspersoner/klienter lykkes med deres mål og deres beslutninger.

Coaching er en samtaleform der har til formål at skabe refleksion, udvikling og læring, så personen der bliver coachet kan udvikle og udnytte sit potentiale bedst muligt. Det lykkes heldigvis i rigtig mange tilfælde. Men især een af mine coachinger gjorde et meget stort indtryk.

En person fra den kreative verden - lad os kalde ham Anders - ringede mig op en lørdag eftermiddag. Han var kaldt til samtale med sin chef om mandagen, og dagsordenen for mødet var nogle kraftige forringelser af Anders´ budgetter.

Han var rasende, og ville have nogle gode råd til hvordan han kunne håndtere situationen. "Ellers begynder jeg bare at smide rundt med møblerne på min chefs kontor", forklarede Anders.

Nu er der bare det ved det, at jeg som coach ikke giver gode råd, og ikke har nogen mening om hvem, der har ret i en bestemt sag. Så i stedet for stillede jeg nogle spørgsmål. F.eks.: "hvis vi nu et kort øjeblik leger, at du er chefen og har ansvaret for hele butikken - hvad ser du så?" Der blev stille i telefonen, og jeg kunne nærmest høre, hvordan Anders tænkte på sin arbejdsplads, men fra en helt anden position, end den han plejede.

Anders fandt nølende frem til et svar. "Hvis jeg var chef, ville jeg føle et stort ansvar overfor mine ansatte og gøre alt for, at de ikke blev fyret". Og efter lidt snakken frem og tilbage, erkendte Anders, at hans chef faktisk nok netop nu sad og gjorde alt, hvad der stod i hans magt for at redde arbejdspladsen.

"Det bedste jeg kan gøre på mandag er måske at spørge ind til chefens og bestyrelsens beslutninger, og åbent diskutere hvordan vi skaber den bedst mulige fremtid og så lader være med at danne mine egne sandheder og hypoteser og teorier vedrørende deres beslutninger" sluttede Anders vores samtale.

Nogle måneder senere ringede Anders til mig og fortalte at samtalen med chefen og bestyrelsen var endt over al forventning. Anders havde droppet sin egen forudfattede "sandhed" om bestyrelsens beslutning og var gået åben og nysgerrig til mødet, for at høre hvordan de kunne løse fremtidens opgaver tilfredsstillende med det nye budget.

Men det mest overraskende var noget helt andet. Efter succesen med budgetmødet havde Anders besluttet at prøve samme tilgang til en lang række andre forhold i hans liv. Han besluttede simpelthen at droppe at have en mening eller en forudfattet "sandhed" om alt i livet.

"Det har betydet en enorm lettelse, at jeg ikke længere føler, at jeg skal prøve at overbevise resten af Verden om, at min version af sandheden altid er den rigtige" var hans konklusion.

Pointen er altså at hvis man ikke skifter position og undersøger Verden udfra "de andres" perspektiv, så opstår der problemer. Hvis man ikke skifter position og perspektiv opstår der hurtigt en ond cirkel, hvor man hele tiden prøver at få andres udsagn, handlinger og adfærd forstået således, at de passer til problemet.

Hvis vi derimod kan acceptere, at Verden er en social konstruktion, der hele tiden skabes og forhandles af de aktuelle aktører gennem sproget og måden vi taler til hinanden på, så er man nødt til at opgive tanken om, at der kun findes een sandhed og een objektiv virkelighed. Og så begynder det pludselig at blive spændende.

Hvis Verden er fyldt med mange forskellige slags sandheder, kan man jo begynde at gå på opdagelse i alle disse sandheder. Det vil betyde, at hvis alt hvad vi går rundt og laver er bestemt udfra kultur og traditioner, så kan vores måde at være til stede på også ændres hvis vores sprog og vores relationer ændrer sig. Dermed står vores nutid og fremtid altså hele tiden til løbende forhandling!

Så den lange snak her skal munde ud i en opfordring til at vi hele tiden sætter spørgsmålstegn ved alt det åbenlyse, og at vi nysgerrigt og undrende prøver at danne alternative forståelser af Verden og løbende undersøger præmisserne for de valg vi går og træffer i løbet af dagen.

På den måde vil ny viden blive skabt af mennesker, der kommunikerer og ikke ved at nogle prøver at sætte etiket på hvad der er sandt og hvad der er falsk i denne Verden. Det vil give nogle langt bedre diskussioner - til budgetmøder, under en valgkamp, i pressen og sikkert også i debatterne her på sitet :-)

Oprettet 6-6-2011 00:41 · Sidst ændret 6-6-2011 05:21

Skriv en kommentar til denne artikel

For at kommentere artikler skal du være registreret bruger på sitet og være logget ind.

Debat

Hvem har ret?
Morten Juhl: Kære Geert Mørk. Befriende med en blogger der brænder for det der skrives om, som ved noget om det, og som kan lægge holdninger frem til debat. Der er rigeligt med eksempler på dårlige bloggere, som bare...
8. juni 2011 09:36
Hvem har ret?
Jens Tønnesen: Hej Peter Geert Mørk er medlem af en gruppe af bloggere på ialt seks personer, der skiftes til at skrive et indlæg til offentliggørelse hver mandag. Jeg efterlyste bloggere blandt medlemmerne i april og...
8. juni 2011 05:47
Hvem har ret?
Lars Lindskov: Nu kan Geert Mørk jo fint svare selv, men jeg synes alligevel at det er en lidt pudsig tilgang til Geert Mørks klumme. Er det reklame, fordi Geert skriver om noget der ligger ham på sinde og om et område...
8. juni 2011 04:55
Hvem har ret?
Geert Mørk: Hej Peter Clausen. Tak fordi du har læst min blog. Du er da vist et godt eksempel på min pointe i bloggen: du skaber din helt egen opfattelse af virkeligheden, uden nogen særlig refleksion over, hvad jeg...
7. juni 2011 16:21
Hvem har ret?
Jan Pedersen: Jeg synes det har været både interessant og spændende at læse "bloggen", og noget der kan relateres og bruges af alle. Det kan måske ikke flytte bjerge, men bare det at tankerne falder derhen, retfærdiggør...
7. juni 2011 07:53

Hjemmesider

Henrik Sørensen

Illustration, portræt, reportage, magasinfotografi...

www.henriksorensen.dk

Dennis Lehmann

dennislehmann.dk

Jacob Djurhuus Stejskal

www.jacobdjurhuus.com

Jesper Mortensen

Freelancefotojournalist. Færdiguddanet...

www.jmfotografi.dk

Ole Joern

Fotojournalist

www.redstarphoto.dk

Claus Petersen

Reportage til fag-, uge og magasinpresse,...

www.cphotography.com

Hélène Mogensen De Monléon

www.h2m-Photography.com

Gert Blume

Presse, billedreportage,fagblade, magasiner....

www.blumefoto.dk

Maria Kristine Fonfara

www.mariafonfara.com

Jeannette Larsson Pardorf

www.jeannettepardorfs.com

Michael Hansen

www.michaeldrosthansen.com

Lars Holm

www.larsholm.dk

Ditte Valente

www.dittevalente.dk

Jakob Dall

Portræt, reportage, feature, presse, video

www.jakobdall.com

Bo Tornvig

Back in Business

www.tornvig.biz
396 medlemmer af Pressefotografforbundet har egen hjemmeside. Besøg medlemmernes hjemmesider her:Hjemmesider

Alle rettigheder til de anvendte billeder på dette site tilhører den enkelte fotograf. Det er derfor ikke tilladt at anvende disse foto uden tilladelse fra fotografen.

Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!
Pressefotografforbundet
Gl. Strand 46 · 1202 København K

Kontakt Pressefotografforbundet

Dansk Journalistforbund